Úvod » Zásady stravování

Zdravé potraviny v barvě duhy

publikováno 29.07.2015

Zdravé potraviny v barvě duhy

Naše příroda je chytrá a mocná čarodějka!

Barvy v přírodě se mění podle ročních období. Příroda nám však také velmi chytře roztřídila potraviny dle barev a připravila tak pestrý, zdravý koktejl, plný vitamínů a zdraví prospěšných látek.

Už jste si toho také všimli? Fakt, že jahoda je červená, okurka na povrchu zelená a uvnitř bílá, dýně Hokkaidó oranžová a borůvka modrá, má totiž hlubší význam. Určitě vám nejednou srdce zaplesalo, při pohledu na nádherně sytou oranžovou barvu polévky z dýně Hokkaidó, obdivovali jste příjemně zelenkavou barvu hráškového krému, nebo jiné krásné přírodní barvičky zeleniny a ovoce.

Proč je tedy ovoce a zelenina v barvách duhy?

Barevnost potravin, ovoce a zeleniny, je indikátorem přítomnosti důležitých přírodních, zdraví prospěšných látek, jako jsou flavonoidy, karotenoidy nebo anthokyany.

Příroda nám tak nabízí tahák, jak si můžeme roztřídit ovoce a zeleninu dle vitamínů, které potřebujeme, abychom se cítili stále svěží a plní energie.

Jaké jsou barvy duhy?

Duha má sedm barev, čemuž odpovídá sedm tónů: červená = C, oranžová = D, žlutá = E, zelená = F, modrá = G, indigo = A, fialová = H.

Duha je fotometeor (optický úkaz), projevující se jako skupina soustředných barevných oblouků, které vznikají lomem a vnitřním odrazem slunečního nebo měsíčního světla na vodních kapkách v atmosféře. Podobný úkaz může vzniknout i v drobných ledových krystalech v atmosféře.
zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Duha

Zdravý ovocno – zeleninový koktejl

Červená barva

Jahody, maliny, rajčata, řepa, granátové jablko – všechny červené potraviny obsahují lykopeny a další oxidanty, pomáhají při odstraňování volných kyslíkových radikálů, chrání před infarktem, srážením krve a procesy stárnutí.

Žlutáoranžová barva

Obsahuje karoteny, které jsou prekurzorem pro tvorbu vitamínu A. Karoteny jsou látky s antioxidačními účinky a působí blahodárně na kvalitu zraku. A jaké potraviny jsou žluté, tudíž pro náš zrak tak zdravé? Například mrkev, kukuřice a dýně Hokkaidó.

Zelená barva

Obsahuje barvivo chlorofyl, jehož stavebním prvkem je hořčík, obsahuje také kyselinu listovou (vitamín B9), která je velmi důležitá pro těhotné ženy. Sluneční energie, kterou díky chlorofylu rostliny přijímají, nám tak dokonale posiluje naše zdraví.

 Modrá, indigo a fialová

Obsahuje anthokyany, které nejen že vytváří tuto nádhernou barvu, ale také snižují krevní tlak, posilují srdce a udržují v kondici zdravé cévy. Barevně se anthokyany mění podle PH prostředí. Fialová má neutrální PH, modrá zásadité a červená kyselé prostředí.

Je léto a venku je nádherně, tak proč si nepochutnat na sytě modrých borůvkách?

 Bílá barva

Bílou barvu tvoří zástupci z řady tvrdých plodů, tedy hrušky, banány, jablka, ale také cibule, česnek, pórek, okurka a houby. Zdravotní účinky těchto potravin snad ani nemusíme zdůrazňovat, např. cibule, česnek a pórek jsou přírodní antibiotikum.

Že by se nám snažila příroda vtipně naznačit, že tyto bílé potraviny jsou lepší, než si dát bílý prášek?

 

 

A na závěr, jeden tip v podobě vědecké studie z Nizozemí

Výzkumy potvrdily, že pravidelná konzumace mrkve a oranžových potravin (25g denně), snižuje riziko srdečně-cévních  onemocnění o 32%!!!

A to je opravdu pěkné číslo, co myslíte? Tak hurá na oranžovou! :o)

 

 

Zdroj: http://5kilo.cz

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz