Úvod » Zásady stravování

Nevěřte reklamám

publikováno 28.03.2015

NEVĚŘTE REKLAMÁM

Zástupci potravinářského průmyslu reagují na podněty omezování tuku, cukru a kalorií budete hubnout rychleji tím, že v reklamách na svoje výrobky používají sepeciální výrazy a slovní spojení, která vás mají předsvědčit o prospěšnosti konzumace daného produktu. Když se ale na řadu takových pochoutek blíže podíváte, všimněte si, že seznam ingrediencí zdaleka neodpovídá zásadám kladených na racionální výživu, na základě nichž byste měly konzumovat potraviny v co nejpřirozenější podobě a s ohledem na zachování jejich výživové hodnoty. Bohužel náš výběr ovládají nejrůznější marketingové strategie a řada z nich nevede ke kýženému cíli. Ba naopak, stane se, že doporučovaný výrobek dokonce podporuje tloustnutí. Když budete jíst hodně byť ty nejzdravější potraviny, jednoduše budete nabírat na váze, jestliže přijaté kalorie překročí určitý limit. V tu chvíli je úplně jedno, jestli pocházejí z bio stravy nebo běžných produktů. Jakkoliv se vám problematika zdravé stravy může zdát složitá, stále platí staré, dobré pravidlo - že základem je adekvátní přísun kalorií. Základem vašeho jídelníčku by měly tvořit kvalitní potraviny, nikoliv přesolené polotovary a cukrovinky. 

Snažte se tedy vyhnout s oblibou používaným termínům jako jsou:

"NÍZKOTUČNÝ"

Když z potraviny odstraníte tuk, přijdete o chuť. Ve snaze dodat produktu potřebnou chuť proto výrobci zvyšují podíl cukru a soli. Výsledkem je tedy pokrm obsahující prázdné kalorie. Řada nízkotučných sušenek, dezertů a pochoutek je tvořena rafinovanými sacharidy, které prokazatelně hubnutí spíš překazí, než aby mu pomohly.

Nepodléhejhte tukofobii. Raději si dejte dílek hořké čokolády a k tomu lžíci mandlového másla. Uvědomte si, že i tuky jsou důležitou živinou, která navozuje pocit nasycení a má i celou řadu dalších příznivých účinků. V tucích sjou rozpustné některé druhy vitaminů, omega-3 mastné kyseliny, které patří mezi tuky, mají nezpochybnitelný přínos pro naše zdraví. Jejich efekt oceníme hlavně po tréninku , kdy napomáhají regeneraci, dále pak udržují zdravé vlasy, kůži a nehty.

"BEZLEPKOVÝ"

Mnozí lidé se domnívají, že jim bezlepková strava pomůže zhubnout. Přestanou tedy konzumovat potraviny s obsahem lepku a kupují prdukty označené jako "bezlepkové". Neuvědomují si ale, že jsou to výrobky určené těm, jejichž tělo není schopno lepek zpracovat. Nepřítomnost lepku nijak nepředznamená, že jde o nízkokalorickou a dietní potravinu. Naopak i bezlepkové produkty jsou často velmi kalorické, současně jim ale chybí některé (pro zdravého člověka) důležité živiny, například vláknina. Ve snaze dosáhnout úbytku hmotnosti je zcela jedno jeslti konzumujete sušenku bezlepkovou nebo obyčejnou.

V případě, že vám lékař diagnostikoval celiakii či zvýšenou citlivost na lepek (vyšetření z krve či biopsie střeva), je nutné se lepku vyhýbat. I tak ale uděláte lépe, když místo bezlepkových produktů, které prošly složitým zpracováním, zvolíte potraviny, které jsou přirozeně bezlepkové - např. sladké brambory, quinou, pohanku, ovoce či zeleninu. 

"SVAČINA O 100 KALORIÍCH"

Před pár lety dobyly trh nejrůznější potraviny balené v porci "na svačinku". Ať to byly koláče, sušenky či preclíky, jejich obal lákal konzumenta s tím, že jde jen o přesně odměrenou porci. Bohužel se mnoho lidí nespokojilo s jedním balením. Malá sušenka je jednoduše nezasytila. Splnila sice základní předpoklad, týkající seobsahu kalorií.Ale jinak produktu, který prošel složirtým preocesem zpracovní, chyběla vláknina, kvalitní tuky i bílkoviny, které by se aktivně podílely na navozené tolik potřebného pocitu sytosti.

K svačině si dejte porci čerstvého ovoce a zeleniny, k tomu kvalitní bílkoviny a tuky. Vhodné jsou například oříšky či ořechové máslo, které spolehlivě navozují pocit nasycení.

"NÁPOJE BEZ CUKRU"

Většina lidí považuje nápoje bez cukru za skvělou možnost, jak uspokojit chuť na sladké a přitom se vyhnout nadbytečným kalorím. Ovšem dietní nápje neobsahují jen vodu, počítat musíte také s barvivy a umělými sladidly (sacharin, aceslfam K, aspartam, cukralóza). Mnoho vědeckých studií ukazuje, že umělé doslazované nápoje nás "nutí" k tomu, abychomjich vypili víc. Jednoduše řečeno nám naše chuťové buňky říkají, že na dosah je něco sladkého, co nám chutná, ale mozku se pořád nezdá, že by jeho nároky na sladkosti byly dostatečné uspokojeny. Žádá si tedy stále víc a víc, čímž dává jasné znamení, že máte sáhnout po další sklenici či plechovce.

Žízeň zahánějte vychlazeným bylinkovým nebo zeleným čajem. Posledně jmenovaný navíc pomůže urychlit činnost metabolismu. Případně si dejte do sklenice neperlivé vody pár kapek citrónové šťávy, snítku máty a hodně ledu.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

Osobní profil katka | 05.04.2015 9:59
Stale zajimave cteni

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery