Úvod » Zásady stravování

Dodejte svému tréninku energii

publikováno 26.01.2015

Dodejte svému tréninku energii

Za každým prvotřídně zvládnutým tréninkem stojí správná výživová strategie. Hydratace, vyvážený příjem všech hlavních živin, vhodné načasování jednotlivých porcí, to vše je klíčem k co njefektivnějšímu zvládnutí tréninku. Co když ale můžete pro kvalitu svého tréninku udělat ještě víc, než jen ohlídat jídelníček. Řeč je tentokrát o předtréninkových suplementech, o směsích důležitých látek, jež vám umožní podávat lepší výkon delší dobu. 

Předtréninkové supmlementy slouží k navýšení hladiny energie, k podpoře vytrvalosti, sousředění a síly. Bylo by však chybou domnívat se, že užívání suplementů v tréninku žen vede k nárůstu svaloé hmoty srovnatelné s muži.

Je nejspíš naprosto jasné, že předtréninkové suplementy nepotřeujete před lekcí jógy, nebo když se chdete jít večer projít se psem. Tyto výrobky jsou účinné, jestliže je užíváte před náročným cvičením, nejlée kombinovaným silovým a vytrvalostním výkonem.

Ačkoliv se kombinace specifických složek různě liší, i předtréninkové suplementy obsahují jak esenciální (nezbytné), tak neesenciální (které umí tělo vytvořit) aminokyseliny, dále pak rostlinné extrakty a stimulanty, které prokazatelně poporují výkonnost. Když si kupujete předtréninkový přípravek, soustřeďte se na obsah jednotlivých složek a hledejte zejména následující:

BETA-ALANIN

Tato neesenciální aminokyselina by mohla být důležitým prostředníkem mezi vámi a bezproblémovým zvládnutím intervalového tréninku, neboť navyšuje explozivní sílu (využívanou například při plyometrickém cvičení) a současně oddaluje vyčerpání svalů. Beta alanin umožní podat během sportovní aktivity vyšší výkon a současně zkrátit dobu nutnou na odpočinek. Beta alanin je účinný především díky schopnosti zabárnit nárůstu hladiny kyseliny mléčné v pracujících svalech.

KREATIN

Tato látka přirozeně se vyskytující v našem těle má prokazatelnou schopnost zvýšit intenzitu i objem tréninku - tzn., že vám umožní zvládnout vyšší zátěž, provést více opakování a následně tak umožní zvýšení síly i budování svalové hmoty. Kreatin nám umožní navýšit sílu už během několika málo tréninků. Stejně rychlé jsou ovšem i jeho účinky spočívající v oddálení vyčerpání. Kreatin posunuje hranici anaerobního výkonu, čímž umožní zvládnout náročnější intervalový trénink.

AMINOKYSELINY S ROZVĚTVENÝM ŘETĚZCEM (BCAA)

Tyto ři esenciální aminokyseliny - leucin, valin a izoleucin - tvoří asi 35% všech aminokyseli zastoupených v anší svalové tkáni. Úkolem BCAA užívaných před tréninkem je umožnit zvýšený výkon. Provedené studie ukazují, že BCAA mohou navýšit výkonnost i vytrvalost, neboť oddalují nástup tzv. "centrálního vyčerpání", tzn. únavy kdy se mozek cítí vyčerpaný dříve než svaly, edná se o stav typický pro déle trvající tréninky. Za druhé zabraňuje BCAA rozklad proteinů během cvičení, čímž chrání svalovou tkáň. Vytváří tak lepší pdomínky pro regeneraci a následnou výstavbu svalů, což vede ke zvýšení síly a výkonnosti. Vzhledem k tomu, že jsou BCAA svalovou tkání velmi rychle spotřebovány /dokonce dřív, než se po cvičení dostanete do sprcyhú je skutečně extra důležité, abyste je tělu dodaly právě bezprostředně před výkonem, kdy potřebujete mít hladinu BCAA v krvi nejvyšší.

KOFEIN

Najdete ho na seznamu ingrediencí většiny předtréninkových suplementů. Kofein vás totiž může před cvčiením opravdu nakopnout, neboť stimuluje centárlní nervový systém, má vlvi na koncentraci, hladinu energie i vaši výkonnost a to až po dobu čtyř hodin. Již dávka 3,3 miligramů kofeinu na kilogram tělesné hmotnosti může výrazně zlepšit vytrvalost jak během aerobních tak anaerobních aktivit. Místo suplementu můžete v tomto případě vyzkoušet 1 extra velkou kávu, která vás před tréninkem určitě nabudí. 

L-CITRULLINE

Tato neesenciální aminokyselina opravdu může navyšovat naši výkonnost. L-citrulline má schopnost podpořit produkci argininu, aminokyseliny, která se mění na oxid dusíku (NO), jenž rošiřuje krevní cévy a tím umožní lepší průtok krve a tím transpor živin do pracujících svalů. Tento účinek nejenom umožní svalůmoptimálně fungovat, ale také redukuje jejich bolestivost a dobu nutnou pro regeneraci. L-citrulline vyskytující se v suplementech hlavně ve formě citrulline malátu (CM) má navíc schopnost zkrátit dobu odpočnku mezhi fázemi maximálního výkonu. Můžete tey během kratší doby podat vyšší výkon.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz