Úvod » Zásady stravování

Povzbuďte svůj trénink

publikováno 22.01.2015

POVZBUĎTE SVŮJ TRÉNINK

Pokud se chcete dostat do formy, neustále hledáte jistě různé prostředky, jak zvýšit hladinu energie. A šálek kávy před tréninkem dokáže člověka pořádně nakopnout. Kofein je dnes velmi oblíbeno udrogou, která se může pochlubit velice silnými erfofenními účinky. Navíc všichni moc dobře víme, že správně zvolená dávku dokáže po ránu úplně divy. Pokud se ale rozhodnete užívat kofein jako regulérní suplement, jehož stimulační efekt vám umožní trénovat jako nikdy před tím, pomůže vám spálit více kalorií a urychlí regeneraci, takže si druhý den zase klidně můžete dát pořádně do těla, avšak v případě že s kofeinem umíte zacházet.

Suplementace kofeinem je efektivní při násůstu síly, ale není tomu tak v případě síly vytrvalostní. Pokud vám jde při sportovních výkonech o rychlost, ptom vám kofein může ušetřit třeba i několik sekund. Je ovšem třeba si uvědomit, že bez ohledu na to, zda jde při vašem sportovním výkonu o sílu, rychlost či vytrvalost,potřebujete především cvičit s chutí. Jestliže se tedy před tréninkem cítíte unavené nebo prostě jen potřebujete podpořit svůj intervalový trénink, pk vám právě kofeinový suplement může v mnohém pomoci. Naopak při cvičení jógy nebo Pilates žádné extra pvzbuzení nepotřebujete, takže dávka kofeinu postrádá opodstatnění, případně by mohla působit i rušivě.

Kofein se stimulant - pokud patříte mezi pravidelné konzumenty káv, tak to pro vás jistě není žádná novinka. Ale věděly jste, že stimulační účinky kofeinu sahá mnohem dál než jen k faktu, že budete po ránu čilejší? Pomůže vám totiž zlepšit schopnost odbourávat tuky a spalovat větší množství kalorií. Nárůst hladiny energie veke k tomu, že se do tréninku opřete s větší vervou a tím pádem navýšte spotřebu kalorií. Kofein stimuluje metabolismus, to znamená, že podporuje spalování většího množství kalorií i v klidu. Vědci zjistili, že lidé, kteří pijí oolong čaj, jenž je přírodním zdrojem kofeinu, spálí denně o 67 kalorií více. Začátečníci, kteří před cvičením užijí dávku kofeinu, jsou takto schopni nejenom navýšit svoji výkonnost, ale také zvýšit VO2 max, což je přímo spjato s výdejem energie. Pokud jste zvyklé pít kávu nebo energetické nápje každý den, nečekejte, že bude efekt tak dramatický jako u lidí, kteří si místo toho dávají heřmánkový čaj.

Jeden ze způsobů, jakým kofein navyšuje výkonnost sportovců, spočívá ve stimulaci centrálního nervového systému, jehož důsledkem je pak zlepšená koncentrace a omezené vnímání únavy. Dokonce tím utlumíte pocit bolesti ve svalech. Užití kofeinu hodinu před intenzivním 30 minutovým tréninkem tlumí bolest svalů. Když po tréninku zkombinujete kofein se sacharidy, vaše tělo začne prakticky okamžitě regenerovat unavené svaly. 

Dřív než před tréninkem polknete kofeinovou pilulku nebo si objednáte silné presso, byste měly vědět, že je kofein návykový. Měly byste ho tey užívat jen v přiměřených dávkách a rozhodně ne jako prostředek pro potlačení spánku. Dále je třeba věnovat zvýšenou pozornost zdraví kardiovaskulárního systému. Týká se to především krevního tlaku. Opatrní by měli být lidé trpící úzkostmi, dále pak těhotné a kojící ženy, či lidé, kteří mají problémy se spánkem.  Pokud jste navíc citlivé na stimulanty, začínejte jen s opravdu malou dávkou. Dávku vždycky můžete lehce navýšit, pokud nebude účinek dle očekávání. Je třeba počítat s tím, že kofein v těle účinkuje pět až sedm hodin, takže když si dáte odpoledne před pátou velkou kávu, kofein bude ve vaašem organismu aktivně přítomen ještě v jedenáct.

K tomu, abyste dosáhly potřebného účinku, nepotřebujete nijak velkou dávku kofeinu. Tu byste mio jiné měly přizpůsobit i své tělesné hmotnosti. Paltí, že postačující by měla být dávka v miligramech odpovídající 3,3 násobku vaší váhy. To znamená, že pokud vážíte 60kg, bude pro vás stačit méně než 200mg kofeinu. Pamatuje si, že více neznamená vždy lépe, naopak byste tím mohly svojí výkonnost narušit. Pokud chcete navýšit výkonnost, užívejte dávku 60 minut před tréninkem. V případě, kdy vám jde především o urychlení regenerace užijte dávku fspolu se sacharidy ihned po ukončení cvičení. Účinky kofeinu mohou být výraznější v ranních hodinách než během odpoledne. Navíc narůstající tolerance může vést k poklesu efektivity. V takovém případě pak pomůže, když na sedm dnů kofein zcela vysadíte, či jeho konzumaci výrazně omezíte.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery