Úvod » Zásady stravování

Motivace

publikováno 22.01.2015

VYBUDUJTE SI SILNOU MOTIVACI

Posle statistik se drží v současné době svých novoročních předsevzetí pouze zhruba jen 27 % těch, kterí se počátkem ledna sami sobě zavážou ke splnění nějakého úkolu. Novoroční plány se velice často týkají pravidelného cvičení, zdravé stravy či napravení nejrůznějších zlozvyků. Zkusíme si upevnit svou motivaci  a vytyčit takový cíl, který je pro vás reálný a dostupný ve třech týdnech. Vyzkoušejte následující plán útoku, poprsaný týden za týdnem., abyste konečně mohly dosáhnout svých vysněných sportovních cílů. 

Chce to správno motivaci

Největším zabijákem motivace je podle všho nedosažitelný, přehnaný cíl. Pokud je váš cíl příliš vzdálený a nedaří se vám k němu přiblížit dle svých představ, není divu, že sovu snahu vzdáte. Takové cíle bývají většinou na bázi vnější motivace, to znamená, že jste k nim vedeny vnějšími faktory, například ukazatelem osobní váhy či velikostí džínů. Do jisté míry vás samozřjemě mohou i ony motivovat, ale samy o sobě nafungují příliš dlouho. Většinou pro vás jejich naplnění představuje příliš dlouhou cestu. Jestliže chcete dosáhnout skutečného a stabilního úspěchu, pak byste měly volit spíše vnitřní motivaci. Tou je napříkla fakt, že chcete prostřednictvím cvičení zvýšit hladinu energie či zkvalitnit svůj spánek. A takové atributy jsou pro vás - věřte - opravdu důležité. Mějte na paměti, že stanovení těch správných cílů je minimálně stejně důležité jako jejich následné dosažení.

Zdraví jako zvyk

Upevnit si nějaký nový návyk trvá většinou zhruba tři týdny. Jestliže tedy zvládnete prvních 21 dnů tohoto program, jste na dobré cestě. Vždy když opakujete daný úkon v dané situaci, zvyšujete tím sílu svého zvyku. A čím silnější ten zvyk je, tím je reálnější, že budete tímto způsobem automaticky reagovat i v budoucnosti, aniž byste na to potřebovaly extra silnou vůli. Současně je třeba zdůraznit, že po nějakých třech týdnech snažení, většinou sledujete první hmatatelné výsledky. Což je samozřejmě samo o sobě silným motivačním faktorem. Ať už vám josu volnější kalhoty, s menší námahou zvládáte nosit nákupní tašky či bez potíží uběhnete vytyčenou vzádlenost, právě to jsou výsledky, které podpří a udrží vaši následnou motivaci.

 

Drže se těchto strategií a zanedlouho pro vás bude zdravý životní styl nedílnou součástí běžného fungování.

 

1. TÝDEN

STANOVTE SI POŘADÍ CÍLŮ

SNAŽTE SE, ABY VAŠE CÍLE BYLY CO NEJDOSAŽITELNĚJŠÍ.

Pokud jste například již řadu let necvičili, je nereálné říct si, že budete navštěvovat fitness centrum šestrkát týdně. Začněte pomalu a postupně dvěma až třemi tréninky za týden. To samé platí, pokud chcete shodit pár kilo. Není možné zbavit se za měsíc 10 kilogramů. Aby bylo hubnutí bezpečné, měly byste během týdne snížit sovjí váhu o zhruba 1 kg. Pokud byste shazovaly víc, nejde o odbourané tuky, ale většinoiu ovodu zadržovanou v těle, případně o svalovou hmotu.

 

UPUSŤTE OD MENTALITY VŠDECHNO NEBO NIC

V ŽIVOTĚ SE STÁVAJÍ NEJRŮZNĚJŠÍ VĚCI, AŤ UŽ CHCETE NEBO NECHCETE.

A někdy není ve vašich silách na tom něco změnit. V takových případech ale nemusíte z boje utíkat. Vaše cíle na vás počkají a nikam vám neutečou. Jestliže se tedy jednou nedostanete do fitka na trénink, případně "omylem" sníte balíček sušenek, život tím nekončí. Řekněte si, že jste prostě neměly dobrý den a že od zítřka už to zase bude v pořádku. Kvůli jednomu škobrtnutí nemusíte házet ručník do ringu.

 

DOVOLTE SI VÍKENDOVÉ HŘÍCHY

ZVLÁDNOUT CELÝ TÝDEN BEZ CHYBIČKY BUDE TĚŽKÉ,

na konci byste se tedy měly nějak odměnit. Zkuste to zařídit tak, aby odměny nebyly ve formě nezdravé stravy, tím byste si mohly vytvořit nežádoucí vazby na jídlo. Místo toho si pusťte oblíbený film zajděte na pedikůru nebo s kamarádkou do divadla. Je naprosto žádoucí, abyste se v průběhu svého snažení pravidelně odměňovaly, protože se pak máte stále na co těšit.

 

2. TÝDEN

NEJDŘÍV ZÁBAVA

V POSILOVNĚ MÍVAJÍ ŽENY TENDENCI, ZAŘADIT NA ZAČÁTEK TRÉNINKU TY NEJMÉNĚ OBLÍVENÉ CVIKY.

Aůe tp me,isé bát urpvma ,ptovikécé úpčém- Uliste úrptp úpřadé cvol§ iúravot tal. abyste uačaly nějakým oblíbeným. Pak se budete na cvičení těšit, trénink si víc užijete a i dosažené výsledky budou kvalitnější.

 

VĚTŠÍ ZODPOVĚDNOST

BOJOVAT O SAMOTĚ NENÍ NIKDY SNADNÉ.

Proto odnorníci doporučují najmout si osobního trenéra, případně cvičit s kamarádkou a pokud nemáte možnost ani jedné této alternativy, zkuste si alespoň stáhnout do mobilu vhodnou aplikaci monitorující vaše pokroky. Pomoci může i virtuální konzultace s lidmi, kteří podobnéě jako vy vyhlásili válku nadbytečným kilogramům. Můžete si vzájemně předat zkušenosti a podporovat se.

 

NASTAVTE SI PRAVIDELNÉ UPOMÍNKY

VZPOMÍNÁTE SI JEŠTĚ, JAKÝ BYL VÁŠ CÍL V PRŮBĚHU PRVNÍHO TÝDNE?

Když si všechno zapíšete do deníku, budete mít jasný přehled. Uvědomte si, že vám cvičení zabere asi hodinu tři až pět dnů v týdnu. Tím máte více než 160 hodin na to, abyste se mohly věnovat i něčemu jinému. V tomtot podání nevypadá pravidelné cvičení tak nereálně, co myslíte?

 

3. TÝDEN

ZKUSTE NĚCO NOVÉHO

UŽÍVÁTE SI ZÁBAVU PŘI AKTIVITÁCH, KTERÝM SE VĚNUJETE?

Pokud ne, je čas na tom něco změnit. Variabilita a změna jsou klílčem k úspěšnému cvičebnímu programu a vy se potřebujete věnovat něčemu, co vzbudí váš zájem. Zapište se na lekce nějaké nové pohybové aktivity nebo se přihlaste na běžecký závod. Každopádně jde o to, abyste se vymanily ze zajetého stereotypu.

 

PLÁNUJTE DOPŘEDU 

MÁTE ZA SEBOU PRVNÍ TŘI TÝDNY A CO DÁL?

Stanovte si další cíle. Třitýdny představují dobu vhodnou na to, abyste si ujasnily, čeho chcete dosáhnout. Je to krátká doba na to, abyste svého cíle dosáhly, ale současně dostatečně dlouhá, abyste si udělalay představu o tom, co vás čeká. Všechno si dobře rozplánujte a stanovujte si drovné cíle na každé tři týdny. Díky tomu se stále budete mít na co těšit.

 

OSLAVUJTE SVOJE ÚSPĚCHY

DOKÁZALY JSTE TO!

Ty nevzhledné tukové faldy jsou jednou pro vždy minulostí! Vzpomeňte si, jak jste vypadaly dříva kam směřujete nyní. A za sovu snahu byste se měly zaslouženě odměnit. Napiše si seznam svých úspěchů, buďte sebekritické, realistické a upřímné. Současně si ale nezapomeňte pograltulovat. Tím, že si úspěchy napíšete na papír, zdárně potlačíte negativní myšlenky a snáze se zaměříte na dosažení dalších cílů.

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz