Úvod » Zásady stravování

Etikety

publikováno 16.01.2015

ODHALTE TAJEMSTVÍ ETIKET

Pokud nerozumíte )dajům na etiketě, není jednoduché zvolit ten správný produkt. Ze všeho nejdříve byste tedy měly věnovat pozornost ingrediencím. Pokud většinu uvedených ingrediencí neumíte ani vyslovit, je lepší se takovému výrobku vyhnout. 

Absence etikety s sebou přináší řadu mýtů! Nenechte se zmást populárními hesly na obalu. 

Jaké termíny na nás číhají nejčastěji, jaké potenciální nebezpečí v sobě mohou skrývat:

NATURAL - tohle není žádný vládou regulovaný termín. V podstatě by to mělo znamenat, že produkt neobsahuje žádné umělé látky nebo přísady. Ale klidně můžete označit termínem "natural" potravinu plnou cukru, tuku a konzervantů.

BEZ TUKU - tento termín vytváří iluzi, že je potravina nízkokalorická a tím pádem vhodná, ale často ůže být takový produkt doslova cukrovou bombou, protože zde cukr supluje chybějící tuky.

BEZ CUKRU - takové potraviny často obsahují umělá sladidla, která dodají sladkou chuť, aniž by se navýšil obsah cukru. Současně ale máte před sebou látky, jež mohou způsobit některým lidem nadýmání, nevolnost a trávicí potíže.

LIGHT - může mít celou řadu významů. Chléb označený "liightů bude nejspíš méně kalorcký než klasický chleba, zatímco olivový olej s nápisem " light" bude mít světlejší barvu, ale stejný počet kalorií jako olej tmavší a hustší.

VELIKOST PORCE

Než začnete jakoukoliv potravinu konzumovat, je důležité uvědomit si, jaké množství asi představuje jedna porce. Tuto dávku pak musíte provnat s údaji na etiketě. Ne vždy máte k dispozici váhu, pak můžete využít láhev, talír nebo hrnek, abyste si množství zapamatovaly a mohly ho později ověřit.

OBSAH KALORIÍ V JEDNÉ PORCI

Vyjadřuje, kolik kalorií (energie) získáte v jedné porci daného produktu. Ale pozor, vy si možná myslíte, že vaše cereálie k snídani mají 110 kalorií, ale přitom vaše porce dovu až trojnásobkem dávky uvedené na etiketě a stejně se násobí i počet kalorií.

TUKY

Vzhledem k tomu, že jsou tuky nějkaloričtěší živiny, obsahují 9 kalorií v jednom gramu. Navýšením příjmu tuků se tedy obsah kalorií zvyšuje velice rychle. Pamatujte si, že tuky nemusí být vždy vaším nepřítelem, zejména když jde o tuky nenasycené, které najdeme v avokádu, oříšcích, semínkách, olivovém a kanolovém oleji.

SACHARIDY

Jsou nezbytné pro správnou funkci mozu a svalů, sprortovcům se ovykle dopooručuje konzumovat 55-65% celkového příjmu kalorií ve formě sacharidů.

CUKRY

Na příjem cukru buďte opatrné. Denní dávka by neměla překročit 24 gramů. Bylo by také vhodné vyhýbat se potravinám, které obsahují více než 10 gramů cukru v jedné porci. V tomto ohledu máme na mysli především přidané cukry,nikoliv ty přirozeně přítomné v celé řadě potravin. Řada výrobců bohužel ale množství přidaných cukrů neudává. Co se týče cukrů, dávejte si pozor na následující:

1. Vyhýbejte se potravinám, u kterých je na jednom z prvních pěti míst na etiketě uvedena jako položka cukr nebo nějaký jeho příbuzný (med, sirup nebo kukuřičný sirup s vysokým podílem fruktózy).

2. Sledujte podíl vlákniny. Dva gramy vlákniny v jedné porci napomáhají zpomalit vstřebávání cukrů. Denně byste měly konzumovat zhruba 28g vlákniny.

BÍLKOVINY

Co se týče základních stabvebních bloků vašich svalů, měly byste denně konzumovat alespoň 1,4 gramy bílkovin na kilogram své váhy. Platí zhruba toto: 30g kuřecího nebo rybího masa obsahuje přibližně 7gramů bílkovin. 100g porce masa vám tedy poskytne nějakých 21gramů proteinů. Lidské tělo není schopno využí více než 30 gramů bílkovin naráz. Není tedy vhodné konzumovat jednorázově vysokou dávku. Požadované množství rozmístěte v průběhu celého dne.

VÁPNÍK

Snažte se, aby produkt obsahoval alespoň 20% doporučené denní dávky. Toto číslo byste měly najít v příslušném sloupici tabulky. Mezi potraviny bohaté na vápník patří: nízkotučné méko a jogurty, tofu a obohacené sójové či rýžové mléčné produkty.

SODÍK

Volte potraviny, které v jedné porci obsahují méně než 500miligramů sodíku. Sodík je běžně přítomný především v konzerovovaných výrobcích, ale skrytý může být i v pečivu., cereáliích nebo salátových dresincích. Nadměrný příjem sodíku způsobuje retenci tekutin, zvýšení krevního tlaku a to může vést k problémům se srdcem. Denní dávku sodíku tedy omezte na 2300 miligramů (jedna lžička), v případě že trpíte vysokým krevním tlakem (nebo jste vystaveny riziku těchto potíží) byste se měly dostat dokonce na 1500 miligramů (2/3 lžičky).

ŽELEZO

Snažte se volit produkty obsahující více než 20% denní dávky tohoto minerálu, který ovlivňuje produkci energie. Potraviny, které jsou bohatým zdrojem železa: červené maso, kuře, ryby, listová zelenina (špenát, růžičková kapusta).

 

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz