Úvod » Zásady stravování

Když střeva stávkují

publikováno 16.01.2015

VYZRAJTE NA ZÁCPU

Když konzumujeme málo zeleniny a ovoce, tak po pár dnech máme pocit, že nám někdo zabetonoval střeva. Zácpa je problém mnoha lidí a je hodně dáno tím, že o těchto problémech lidé mezi sebou obvykle nemluví. Většina z nich řeší tento problém projímadlem. Tyto léky al enejsou tak bezpečné, jak si mnozí z vás myslí. Navíc je vždy lepší hledat nejprve příčinu a teprve pak řešení problému.

Zácpa je diagnostikována v případě, kdy:

- se vyprazdňujete méněkrát než jednou za tři dny;

- vyprazdňování je provázeno nepříjemnými pocity (bolesti břicha apod.);

- chybí pocit nutkání na stolici;

- vyprazdňování je provázeno pocitem, že průchodu konečníkem brání nějaká překážka.

Podmínkou správně diagnostikované zácpy je, aby tyto příznaky (nemusí být přítomny všechny, stačí jeden nebo kombinace několika) přetrvávaly alespoň 12 týdnů v roce.

Nejčastěji je zácpa způsobena špatnou skladbou jídelníčku a nedodržením správného pitného režimu. Dále poruchou metabolismu (např. nedostatek některých důležitých látek ve stravě - draslíku apod.), onemocněním střev, Negativní vliv na zažívání mají také další choroby (diabetes, žaludeční vředy, hormonální poruchy). Problémy tohoto typu ovlivní i některé léky. Jednou z hlavních příčin zácpy je nedostatek vlákniny ve stravě, proto bychom měli do svého stravovacího režimu zahrnout listovou zeleninu, kukuřici, mrkev, fazolové lusky, fazole, pastiňák, jablka, meruňky, hrušky, datle.

Zácpou trpí lidé, u nich je zjištěna snížená pohyblivost tlustého střeva. Svou roli sehrají i případně překážky v oblasti konečníku (neschopnost uvolnit svaly při vyprazdňování). Náchylnost k zácpě narůstá u lidí, kterí jsou často ve stresu. Stres totiž ovlivňuje pohyblivost střev.

V případě, že není příčinoui nějaká konkrétní choroba, hovoříme o tzv. zácpě funkční. Ta se vyskytuje nejčastěji u mladších žen. Zvláštní skupinu tvoří těhotné ženy, u kterých k zácpě často dochází vlivem hormonálních změn a stav se obvykle upraví po porodu. Zácpa se objevuje také u malých dětí, takové případy, ale vyžadují speciální péči.

Každopádně je žádoucí vyhledat pomoc odborníka. Právě to ale většina nemocných lidí neudělá, uchylují se k samoléčbě, rady čerpají z nejrůznějších zdrojů a může se stát, že se do rukou lékaře dostávají až v kritickém stádiu nějaké vážné choroby. Nemusíte se bát, že vás v případě zácpy lékař pošle na sérii nepříjemných vyšetření. V každém případě bude nejprve věnovat pozornost vašemu staávajícímu životnímu stylu. 

Lehčí formy zácpy jsou snadno řešitelné právě úpravou jídelníčku a hydratace. Zvýšit příjem vlákniny můžete především konzumací celozrnných produktů. S množstvím přijaté vlákniny by ovšem měli zacházet opatrně ti z vás, kteří kromě zácpy trpí také nadýmáním. Tyto problémy může náhle zvýšený příjem vlákniny zhoršovat.

Co se týče hydratace, tak byste denně měli vypít 2-3 litry tekutin (nejlépe vody bez bublinek, vhodné jsou i neslazené bylinné čaje). 

Konzumace jogurtů s živými kulturami mohou do jisté míry napomoci vyřešit problém se zácpou, ale rozhodně není na místě ordinovat si jogurt jako "lék na zácpu". Mléčné výrobky mají příznivý vliv na náš zažívací trakt vzhledem k tomu, že pozitivně působí n a osídlení střeva žádoucími bakteriemi.

Zácpou trpí ve větší míře lidé se sedavým zaměstnáním. Prospět tedy může také zvýšená tělesná aktivita (sport, pravidelné procházky, jóga).

Projímadlo je volně prodejný lék, avšak byste se jeho dlouhodobému používání měli vyvarovat. Buď se používají látky, které zvětšují objem stolice a tím usnadní vyprazdňování, nebo látky stimulující činnnost tlustého střeva. Ke změkčení stolice se používají tzv. osmatická laxativa, ta na sebe váží vodu a vyvolávají průjem.

Zácpa je zdravotní problém jako každý jiný, nedovolte ale vlastnímu studu, aby vám bránil v možnosti konzultovat tyto potíže s odborníkem. Pouze lékař může na základě potřebných vyšetření diagnostikovat příčinu a určit správnou léčbu. Jejíž součásti je pak úprava jídelníčku, pitného režimu či zvýšená fyzická aktivit.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz