Úvod » Zásady stravování

Polévka

publikováno 16.01.2015

POLÉVKA JAKO BOJOVNÍK PROTI TUKU

Je rozdíl, zda zvolíte tučnou pochoutku, která ohrozí vaši dietu, nebo zdravou verzi, se kterou se nemáte čeho bát. ákladem mnoha polévek je olej nebo máslo. Lidem navíc chutnají polévky zahuštěné smetanou. Takový pokrm ale samozřejmě zásadám zdravé výživy v žádném případě nevyhovuje. 

Pokud dáváte přednost hustým plévkám, máte řadu možností, jak je připravit v souladu se svou dietou, aniž byste použili tradiční smetanu, máslo nebo sýr. Než do polévky přidáte rýži či nudle, polovinu odlijet a řádně rozmixujte, pak ji vraťte zpátky do hrnce. Pokrm pak bude hustší, aniž by vás to stálo nějaké kalorie navíc. Další metodou, jak zahustit plévku, je použít rozmixovanou dušenoiu zeleninu, případně nízkotučný jogurt či zakysanou smetanu. POužít ale můžete i nastrouhanou bramboru nebo hrst ovesných vloček. Z ovesných vloček vůbec nemusíte mít strach. Polévka pak nebude chutnat jako vločková kaše k snídani.

Když do polévky nedáte olej nebo máslo, ochudíte ji na chuti. O to víc budete muset použiít bylinky a koření. Pokud je máte v sušené formě, přidejte je do polévky ma začátku vaření, aby ji mohly dostatečně ochutit. Čerstvé ingredience se přidávají až na konci tepelné úpravy, aby si zachovaly barvu a obsah výživných látek.

Zelenina, maso  a škrobovité složky by měly být v určitém poměru. Osvědčilo se pravidlo 50-25-25. 50% polévky by měla tvořit zelenina, 25% komplexní sacharidy - nejlépe celozrnné a 25% bílkoviny - především libové maso, případně fazole.

Rýže a nudle pochopitelně do polévky patří, ale pokud chcete zvýšit obsah vlákniny, volte raději celozrnné těstoviny, quinou, bulgur či rýži natural. Nebojte se experimentovat s méně známými druhy obilovin. Většina z nich má velice zajímavou chuť a budete příjemně překvapeni, že zdravá polévka může být současně i velmi dobrá. Vítanou změnou jsoui na proužky nakrájené a do křupava opečené kousky kukuřičné tortilly. Ty se hodí hlavně do tomatové polévky případně do polévek inspirovaných mexickou kuchyní.

Polévky jsou skvělým pokrmem, ve kterém schováte kupu zeleniny. To je vhodné zejména, když patříte mezi lidi, kteří si se zeleninou v jídelníčku zrovna moc nerozumí. Do polévek můžere přidat prakticky jakoukoliv zeleninu od cibule až po dýni. Nakrájejte ji na malé kousky nebo rozmixujte. 

Nádoba ze které jíte je také velmi důležitým faktorem, neboť čím větší mísu na polévku zvolíte, tím více toho sníte. A takové pravidlo pochopitelně platí i pro jiné pokrmy. Proto si jídlo servírujte spíš do menších misek nebo na malé talíře, abyste se nepřejídali.

Jestliže do polévky používáte vývar (nejčastěji kuřecí), připravte si ho s předstihem. Hotový vývar dejte na pár hdin do lednice a pak z něj opatrně odstraňujte tuk, který se usadí na hladině. Nevěřili byste, o kolik lze pak snížit obsah nasycených tuků ve výsledném pokrmu. A nebude vás to stát více než trochu času a schopnosti si vaření dobře zorganizovat.

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery