Úvod » Zásady stravování

Přejídaní

publikováno 15.01.2015

JAK MÁM JÍST

Není snadné a dokonce by se dalo i říci, že je prakticky nemožné, stavovat se neustále jen zdravě a dietně. Už jen proto, že když si pak jednoui, výjimečně pvolíte uzdu, riskujete, že se všechno zvrtne a vy už potom událsti, které budou nálsedovat, nezsastavíte. Začně to jednou sušenkou, pak si dovolíte dvě, tři a nakonec sníte celé balení. Prostě se do toho dáte a nevíte, kdy přestat. Není ale třeba věšet hlavu a ztrácet naději. Existují potraviny, které působí preventivně proti přejídání. Stejně tak můžete vyzkoušet pár dobrých triků, jež by vám mohly efektivně pomoci a zabránit nekontrolovatelným chutím.

HYDRATACE!

Hlavní zhásadou boje proti přejídání je adektávní hydratace. Když pijete hodně tekutin, žaludek se zaplní, přispívá to pocitu sytosti a nemusíte čelit takovému pokušední ze stany nejrůznějších pochoutek. Takže pijte, pijte, pijte. Ne nadarmo se říká, že hlad je převlečená žízeň. Pokaždé, když se vás zmocní chutě, vypijte slenici vody.

ZELENINA!

Jezte zeleninu a jezte ji syrovou! Základem je konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem. Jako dobrý příklad poslouží brokolice, cuketa a dýně. Jestliže máte zkušnosti s přejídáním, vyhýbejte se zelenině s vyšším GI, jako je karotka. Ta má totiž schopnost podněcovat rychlý nárůst hladiny inzulínu. A pokud není hladina inzulínu stabilní, máte dříve hlad. Současně hrozí, že podlehnete chutím a přejíte se. Zelenina s nízkým GI vám zajistí plynulý, stabilní přísun energie.

CELOZRNNÉ PRODUKTY!

Kupujte celozrnné produktřy a rýži natural. Takovým potravinám byste měly dát přednost, jsou pro vás zdrojem kvalitní energie a výživných látek. Současně lépe zasytí.

BÍLKOVINY!

Proteinové nápoje a kvalitní bílkoviny napomáhají bojovat proti nezvladatelným chutím a zabraňují přejídání. Důležikté je, že supokojí hlad a přitom nemají moc kalorií. Navíc existuje řada druhů kvalitních bílkovin a tak váš jídelníček nemusí být po této stránce jednotvárný. Tím spíš, že bílkoviny můžete kombinovat s dalšími složkami. Zkuste například jogurt s čerstvým ovocem a lněným semínkem. Využijte svou fantazii, nikdy byste neměly upadnout do deprivace - v takových situacích je to k přejídání už jen ten pověstný krůček.

PLÁNOVÁNÍ JÍDELNÍČKU!

Jezte malé porce v průběhu dne,neměly byste to nechat dojít do stadia, kdy vám bude vysloveně kručet v břiše a pak sníte cokoliv, co vám přijde do cesty. Dopřejte si mezi hlavními jídly svačinku - stačí hrst mandlí, valšských ořechůl nebo kešu - ale musíte je jíst nesolené a nepražené, protože jsou v tomto stavu stavitelnější a zachovají si vyšší obsah výživných látek. Solené ořechy mhou být dokonce i nebezpečné, budete mít po nich nejenm větší žízeň, ale také výraznější sklony k přejídání.

JÍDLA KTERÁ ZVYŠUJÍ RIZIKO PŘEJÍDÁNÍ!

Pozor na bílý cukr, bílou mouku a těstoviny z bílé mouky. Neobsahují praktický žádnou vákninu, ale přitom jde o potraviny kalorické, po jich konzumaci tedy máte vrzy hlad a vaše chutě kolísají během krátké doby. Snadno se proto stane, že jíte jen abyste uspokojily pocit falešného hladu. Vyhýbat byste se měly také tučným jídlům. Sem patří například zmrzlina nebo tučné druhy masa. Jsou špatně stravitelné a mohou narušit vstřebávání výživných látek. Současně jste po jejich konzumaci unavené a tím pádem máte tendenci více jíst, abyste tělu dodaly energii. Tak se najíte, ale pak jste ještě víc unavené a vzniká začarovaný kruh. Řešením je zlatá střední cesta. 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz