Barvy v kuchyni
publikováno 15.01.2015
BARVY PRO VAŠI KONDICI
I barvy mohou výrazně přispívat k upevnění vašeho zdraví. Určitě je jasné, že by ve vašm jídelníčku neměly chybět ovoce a zelenina. Dost možná jich ale nekonzumujete dost. Obecně se dopooručuje jíst denně pět procí ovoce a zeleniny. Navíc je důležité nejenom množství, ale také pestrý výběr, ve kterém by měly hrát důležiktou roli i barvy. Většina lidí za den konzumuje ovoce a zeleninu jedné, maximálně tří barev. Optimálfně byste se ale měly dostat až na pět různých barev. Jednotlivé barevné skupiny potravin obsahují zhruba 25 000 chemických látek, které spolu synergisticky spolupracují a mají ve vzájemných kombinacích skutečně unikátní účinky. To je určiztě dostaečný důvod, abyste se snažily svou stravu maximálně zpestřit a vyhýbaly se stereotypům. Až si budete příště chystat něco na zub, využijte následující tipy:
HUBNĚTE S MODROU
V rosltinném světe existuje více než 600 různých typů flavonoidů, mnoho z nich můžere najít v borůvkáchk, ostružinách, černých fazolích, lilku, červené řepě, fících,blumách a čečrvených hroznech. Působí jako silné antioxidanty, které chrání naše buňky před poškozením, jež vede často k zánětům podílejícím se na nárůstu obezity.
ČERVENÁ PRO REGENERACI
Červená barva má své místo především v potréninkovém pokrmu. Sušené nebo mražené třešně či višně nebo 100% třešňový džus mají výrazné protizánětlivé účinky. Takže, když si dáte po cvičení třešně, výrazně tím urychlíte regeneraci. Višně dokonce podpoří i spalování tuků, zkuste je jíst pravidelně po dobu tří měsíců, výsledky budou opravdu znatelné. I pomeranče s červenoui dužinou se pdílejí na úbytku váhy. Zkuste také maliny, jahody, granátová jablka, červené zelí, vodní meloun, ředkvičky, červené papriky a rajčata.
ORANŽOVÁ A ŽLUTÁ LÉČÍ
Karotenoidy, batviva odpovědná za oranžovou a žlutou barvu ovoce či zeleniny, se v těle mění na vitamin A. Tento v tucích rozpustný vitamin podprouje funkce imunitního systému. Zkuste: sladké brambory, dýni, žlutá rajčata, mrkev, meruňky, mango, broskve a ananas.
ZELENÉÁ NA OČI
Díky karotenoidu luteinu chrání zelená barva oči. Lutein spolupracuje s dalším ze skupiny karotenoidů zeaxanthinem (najdete ho v kukuřici, červených paprikách, pomerančích, hroznovém víně a žloutcích). Ve vzájemné kombinaci mají tyto látky schopnost snižovat riziko onemocnění zraku vlvem stárnutí. Zkuste: zelenou papriku, hrášek, cuketu, kixi, celer, fazolky, brokolice, špenát, římský salát a všechny druhy listové zeleniny.
SPRÁVNÁ BÍLÁ
Pigment zvaný anthoxanthin obsahuje zdraví prospěšné látky, jako je alicin, které podproují zdraví kardiovaskuláního systému, posilují imunitu a snižují riziko rakoviny. Zkuste: květá, zázvor, jicamu, houby, cibuli, brambory a tuřín.
Komentáře
Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.
V diskuzi není zatím žádný příspěvek
Kategorie: fitness
Návštěv: 33809
Dnes: 0
Online: 5