Úvod » Zásady stravování

Vitamin E

publikováno 15.01.2015

HUBNĚTE S VITAMINEM E

Strava bohatá n a vitamin E vám pomůže nejenom podpořit spalování tuků, ale současně posílí vaše zdraví.

Hodně záleží na tom, v jaké formě kalorie přijímáte. A tomu byste měly věnovat nemálo pozornosti, pokud to s hubnutím myslíte opravdu vážně. Ženy na dietě trpí často nedostatkem celé řady důležitých živin. Jednou z nich je také vitamin E. Až 65% žen, které drží dietu, mají sníženou hladinu tohoto vitaminu. Pžitom právě vitamin E napomáhá našemu tělu v boji s volnými radikály. Důvodem pro nedostatek vitamunu E v dietní stravě je snaha vyhnout se konzumaci tučných potravin. Bohužel se to ale nevztahuje na nevhodné zdroje tuků, ale velice často taková restrikce postihuje i ořechy, semínka a kvalitní olejej. I ty totiž obsahuí hodně tuků. A my přece chceme hubnout, takže se musíme tukům vyhýbat za každou cenu. 

Pravdou je, že náš organismus určité množství tuků potřebuje a některé druhy jsou pro jeho správné fungování naprosto nezbytné. Skrátkodobým deficitem si tělo ještě dokáže poradit, ale pokud je to důležité živiny ochuzeno po delší dobu, musí se takový nedostatek zákonitě promítnout do celé řady základních funkcí. Právě vitamin E patří mezi živiny, které musíme přijímat ve stravě, a pro zjištění funkcí organismu je naprosto nezbytný. 

Nedostatek vitaminu E by neměl nechat v poklidu žádnou aktivní ženu. Jde totiž o látku, která aktivně a účinně bojuje s volnými radikály. Vitamin E má tedy tzv. antioxidační schopnosti. Volné radikály působí jako útočníci, kteří mohou ohrozit naše srdce, mozek, zrak a řadu dalších tkání či orgánů. Jejich působení je výraznější postupem věku a intenzivnější například vlivem náročného tréninku.

Je to právě vitamin E, který nám pomáhá s volnými radikály bojovat a potlačuje jejich vliv. Značnou měrou posiluje také imunitní systém. Současně působí protizánětlivě a tyto jeho účinky se vztahují prakticky na jakoukoli tkáň od artérií po klouby. Lidé trpící astmatem mají často nízkou hladinu vitaminu E. 

Protože je výčet potravin bohatých na vitamin E poměrně krátký, musíme příjmu tohoto vitaminu věnovat o to větší pozornost. Klíčem k úspěchu je především strava obsahující alespoň několik potravin, které se mohou chlubit vysokým podílem vitaminu E. Ať je to hrstka mandlí, kteoru si dáte ke svačině, nebo slunečnicová semínka, která nasypete na zeleninový salát či lžíce olivového oleje použitá při prípravě pokrmu, když budete dostatečně informované, k vitaminu E si jistě pomůžete. V podstatě nejlepší, co můžete udělat, je nasypat si ráno na ovesnou kaši lžíci pšeničnýchz klíčků. Ty je možné použít i do proteinového koktejlu. Pšeničným klíčkům se musí vyhýbat lidé s alrgií na lepek, pokud ale tyto potíže nemáte, určitě právě klíčky zařaďte do svého jídleníčku. Jedna polévková lžíce klíčků totiž obsahuje celých 22 IU vitaminu E, což odpovídá denní doporučené dávce. 

Většina potravin bohatých na vitamin E obsahuje současně značný podíl tuků (ale povětšinou jde o tuky zdravé). I ovoce a zelenina jsou ale zdrojem tohoto vitaminu. Mezi ty nejdůležitější patří brokolice, červené papriky, kixi, růžičková kapusta, mango a rajčata, která obsahují až 8% denní doporučené dávky v jedné porci.

POTRAVINA            obsah mezinároních jednotek (IU) v jedné porci

Pšeničné klíčky, 1 lžíce                  30

Mandle, 30g                                   10

Slunečnicová semínka, 30g            11

Rajčatový protlak, 250g                   9

Slunečnicový olej, 1 lžíce                8

Lískové ořechy, 30g                        6

Olivový olej, 1 lžíce                         3

Vařený špenát, 125g                        3

Burské máslo, 1 lžíce                      2

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz