Úvod » Zásady stravování

Glykemický index

publikováno 19.12.2014

GLYKEMICKÝ INDEX

Gylkemický index je veličina udávající rychlost využití glukózy v těle. Glukóza má GI 100, tedy nejvyšší. Sacharidy mají nejvýraznější vliv na hladinu cukru v krvi. Potraviny jako je bílé pečivo, bílé brambory a těstoviny z bílé mouky způsobují ndramatičtější změny v hladině cukru. Konzumace s nízkým glykemickým indexem pomáhá lidem hubnout, prootože tato jídla nestimulují nárůst hladiny inzulínu. Když hladina cukru rychle roste, zvyšuje se následně hladina inzulínu a to je hormon zajišťující ukládání tuků. Jestliže tedy máte nadbytek inzulínu, budete nabíra tuky. Na druhou stranu pokud vám inzulín chybí, dostáváte se do stavu hypoglykémie. 

Konzumace menších, vyvážených porcí jídla v průběhu dne, je tím nejlepším způsobem. Je velice důležité vyhnout se kolísání krevního cukru. Proto byse měly jíst denně 6-10 porcí čerstvého ovoce a zeleniny, konzumovat dostatek kvalitních bílkovin a adekvátní množství komplexních sacharidů nejlépe ve formě celozrnných produktů, rýže natural a ovesných vloček. Zapomínat nesmíte ani na zdravé tuky - jsou nezbytné pro správné távení a plynulý průběh všech tělesných funkcí. 

Zajímavý postřeh: v případě, že těstoviny připravujete al dente, omezujete tím následně zvýšení hladinu inzulínu, tzn. jejich glykemický index je relativně nízký. S tím ovšem nemůžete počítat například u hotových, konzervovancýh pokrmů s těstovinami. Z tohoto pohledu je jistou výhodou knzumace celozrnných těstovin, které mají vyšší podíl vlákniny, nejsou tak rychle stráveny a tím pádem se energie v nich obsažené uvolňuje do krevního oběhu pomaleji, takže i nárůst hladiny krevního cukru je méně dramatický.

Někdy se stane, že to s cukry přeženete, případně se škroby. Potom můžete glykemický efekt okamžitě snížit pomocí několika triků. Jedním z nich je konzumace něčeho kyselého. Kyselé potraviny snižují glykemický index. Kváskový chléb má tedy nižší glykemický index než klasický bílý chléb. Je to dáno právě procesem fermentace kvásku, že má výsledný produkt menší vliv na nárůst hladiny cukru v krvi. Když si dá člověk na zeleninový salát dresing obsahující čtyři lžičky vinného octa, sníží tím glykemický index až o třetinu. Nakládaná zeleina, olivy citronová šťáva - to jsou všechno efektivní ingredience, jejichž účinek se dostaví okamžitě. Řekněme, že si na oslavě dopřejete trochu větší porci dortu, když si potom vymačkáte do sklenice vody šťávu z citronu a vypijete ji, během okamžiku dojde ke snížení glykemického indexu. U pacientů s cukrovkou se také osvědčilo - a tohoto efektu mohou využít i zdraví lidé - použití skořice. Špetka skořice na pečené brambory značně sníží jejich glykemický index. Vláknina je další možností, jak tohoto účinku dosáhnout. 

Po těžkém jídle si dpřejte sklenici vody, ve které rozpustíte nějaký suplement s obsahem vlákniny. Uvidíte, že to dokáže takřka zázraky. Je-li zcela jasné, že podlehnete nějakým hříšným myšlenkám, co se týče nedietního jídla (narozeninový dort apod.), klidně si čas od času nějaké ty cukry navíc dopřejte (pokud vám to umožní váš zdravotní stav),m nebuďte na sebe zbytečně tvrdé. Ale jakmile bude krize a chuť zažehnána, zase se vraťte ke zdravému stravování. Současně nezapomňte využít některý z triků na snížení gylemického indexu. 

Hodnoty GI se pohybují na stupnici 0-100. Platí přitom, že čím vyšší je hodnota GI, tím rychleji jídlo strávíme, rychleji se přemění na energtii (glykogen) a rychleji se tedy zvýší i hladina cukru v krvi.

 
  • Potraviny s nízkým GI (GI < 55)
  • Potraviny se středním GI (GI 56 – 70)
  • Potraviny s vysokým GI (GI > 70)

Glykemický index různých potravin

Brambory
Pečené brambory 85
Bramborová kaše (instantní) 85
Hranolky 75
Vařené brambory 65
Pečivo a další obilné produkty
Bílé pečivo 70
Celozrnné pečivo 50 až 65
Kuskus 65
Vločky 54
 
Rýže
Rýže bílá 64
Dlouhozrnná rýže 56
Hnědá rýže 55
Rýže parboiled 47
Ovoce
Vodní meloun 72
Hrozinky 64
Ananas 59
Kiwi 53
Banán 52
Hroznové víno 46
Broskev 42
Pomeranč 40
Jahoda 40
Jablko 38
Hruška 38
Grapefruit 25
Zelenina
GI zpravidla nízký (10 – 20)
Výjimkou jsou následující:
Kukuřice 54
Hrášek zelený 48
Mrkev 47
Luštěniny
Fazole v rajčatové omáčce 48
Čočka 30
Červené fazole 28
Cizrna 28
Hrách vařený 22
Sójové boby 18
Mléčné výrobky
Zmrzlina 61
Pudink 44
Jogurt 36
Nízkotučné mléko 32
Plnotučné mléko 27
 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz