Glykemický index
publikováno 19.12.2014
GLYKEMICKÝ INDEX
Gylkemický index je veličina udávající rychlost využití glukózy v těle. Glukóza má GI 100, tedy nejvyšší. Sacharidy mají nejvýraznější vliv na hladinu cukru v krvi. Potraviny jako je bílé pečivo, bílé brambory a těstoviny z bílé mouky způsobují ndramatičtější změny v hladině cukru. Konzumace s nízkým glykemickým indexem pomáhá lidem hubnout, prootože tato jídla nestimulují nárůst hladiny inzulínu. Když hladina cukru rychle roste, zvyšuje se následně hladina inzulínu a to je hormon zajišťující ukládání tuků. Jestliže tedy máte nadbytek inzulínu, budete nabíra tuky. Na druhou stranu pokud vám inzulín chybí, dostáváte se do stavu hypoglykémie.
Konzumace menších, vyvážených porcí jídla v průběhu dne, je tím nejlepším způsobem. Je velice důležité vyhnout se kolísání krevního cukru. Proto byse měly jíst denně 6-10 porcí čerstvého ovoce a zeleniny, konzumovat dostatek kvalitních bílkovin a adekvátní množství komplexních sacharidů nejlépe ve formě celozrnných produktů, rýže natural a ovesných vloček. Zapomínat nesmíte ani na zdravé tuky - jsou nezbytné pro správné távení a plynulý průběh všech tělesných funkcí.
Zajímavý postřeh: v případě, že těstoviny připravujete al dente, omezujete tím následně zvýšení hladinu inzulínu, tzn. jejich glykemický index je relativně nízký. S tím ovšem nemůžete počítat například u hotových, konzervovancýh pokrmů s těstovinami. Z tohoto pohledu je jistou výhodou knzumace celozrnných těstovin, které mají vyšší podíl vlákniny, nejsou tak rychle stráveny a tím pádem se energie v nich obsažené uvolňuje do krevního oběhu pomaleji, takže i nárůst hladiny krevního cukru je méně dramatický.
Někdy se stane, že to s cukry přeženete, případně se škroby. Potom můžete glykemický efekt okamžitě snížit pomocí několika triků. Jedním z nich je konzumace něčeho kyselého. Kyselé potraviny snižují glykemický index. Kváskový chléb má tedy nižší glykemický index než klasický bílý chléb. Je to dáno právě procesem fermentace kvásku, že má výsledný produkt menší vliv na nárůst hladiny cukru v krvi. Když si dá člověk na zeleninový salát dresing obsahující čtyři lžičky vinného octa, sníží tím glykemický index až o třetinu. Nakládaná zeleina, olivy citronová šťáva - to jsou všechno efektivní ingredience, jejichž účinek se dostaví okamžitě. Řekněme, že si na oslavě dopřejete trochu větší porci dortu, když si potom vymačkáte do sklenice vody šťávu z citronu a vypijete ji, během okamžiku dojde ke snížení glykemického indexu. U pacientů s cukrovkou se také osvědčilo - a tohoto efektu mohou využít i zdraví lidé - použití skořice. Špetka skořice na pečené brambory značně sníží jejich glykemický index. Vláknina je další možností, jak tohoto účinku dosáhnout.
Po těžkém jídle si dpřejte sklenici vody, ve které rozpustíte nějaký suplement s obsahem vlákniny. Uvidíte, že to dokáže takřka zázraky. Je-li zcela jasné, že podlehnete nějakým hříšným myšlenkám, co se týče nedietního jídla (narozeninový dort apod.), klidně si čas od času nějaké ty cukry navíc dopřejte (pokud vám to umožní váš zdravotní stav),m nebuďte na sebe zbytečně tvrdé. Ale jakmile bude krize a chuť zažehnána, zase se vraťte ke zdravému stravování. Současně nezapomňte využít některý z triků na snížení gylemického indexu.
Hodnoty GI se pohybují na stupnici 0-100. Platí přitom, že čím vyšší je hodnota GI, tím rychleji jídlo strávíme, rychleji se přemění na energtii (glykogen) a rychleji se tedy zvýší i hladina cukru v krvi.
- Potraviny s nízkým GI (GI < 55)
- Potraviny se středním GI (GI 56 – 70)
- Potraviny s vysokým GI (GI > 70)
Glykemický index různých potravin
Brambory | |
---|---|
Pečené brambory | 85 |
Bramborová kaše (instantní) | 85 |
Hranolky | 75 |
Vařené brambory | 65 |
Pečivo a další obilné produkty | |
---|---|
Bílé pečivo | 70 |
Celozrnné pečivo | 50 až 65 |
Kuskus | 65 |
Vločky |
54 |
Rýže | |
---|---|
Rýže bílá | 64 |
Dlouhozrnná rýže | 56 |
Hnědá rýže | 55 |
Rýže parboiled | 47 |
Ovoce | |
---|---|
Vodní meloun | 72 |
Hrozinky | 64 |
Ananas | 59 |
Kiwi | 53 |
Banán | 52 |
Hroznové víno | 46 |
Broskev | 42 |
Pomeranč | 40 |
Jahoda | 40 |
Jablko | 38 |
Hruška | 38 |
Grapefruit | 25 |
Zelenina GI zpravidla nízký (10 – 20) Výjimkou jsou následující: |
|
---|---|
Kukuřice | 54 |
Hrášek zelený | 48 |
Mrkev | 47 |
Luštěniny | |
---|---|
Fazole v rajčatové omáčce | 48 |
Čočka | 30 |
Červené fazole | 28 |
Cizrna | 28 |
Hrách vařený | 22 |
Sójové boby | 18 |
Mléčné výrobky | |
---|---|
Zmrzlina | 61 |
Pudink | 44 |
Jogurt | 36 |
Nízkotučné mléko | 32 |
Plnotučné mléko |
27 |
Komentáře
Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.
V diskuzi není zatím žádný příspěvek
Kategorie: fitness
Návštěv: 33670
Dnes: 1
Online: 1