Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Zásady stravování

Zdraví začíná uvnitř

publikováno 16.12.2014

ZDRAVÍ ZAČÍNÁ UVNITŘ

Možná to není úplně přitažlivé téma, ale právě díky dokonalé souhře všdch vnitřních orgánů je naše tělo schopné zvládnou jak náročný trénink tak každodenní povinnosti. A když už věnujete tolik pozornosti sovjí fyzické kondici, neměly byste zapomínat ani na tyto důležité "součástky", bez nichž by o skvělé formě a špičkové výkonnosti vůbec nemohla být řeč. Pojďme se podívat hlouběji pod svaly, naše orgány (ledviny, srdce, mozek, játra a plíce) musí tvrdě pracovat, aby udržely celý organismus v činnosti. Nadváha může vážěn ohrozit zdraví vašch orgánů. Obezita s sebou přináší ukládání velkého množství tuku a to i v oblasti hrudníku. Plíce tak mají méně potřebného prostoru. Tuky se v těle navíc ukládají nejenom nad orgány, al i kolem nich, případně způsobují ucpávání krevních artérií.¨Mohou vést mimo jiné k tzv. steatóze (ztučnění) jater a k vysokému krevnímu tlaku, čímž se současně narušuje činnost ledvin. Cot o všechno znamená? Že byste si měly udržovat normální váhu, zdravě jíst a pravidelně cvičit. Díky tomu budete zdravé, šťastné a v dobré kondici.

MOZEK, aneb mikro-manažer

Žádný jiný orgán toho neumí tolik jako tento 0,9kg vážící houbovitý útvar složený z miliard neuronů. Jedná se o  nejkomplexnější živou strukturu ve vesmíru. Mozek reguluje všechny tělesné aktivity, od myšlení a paměti, přes tlukot srdce, rovnováhu, držení těla a dokonce i imunitní rakce. V podstatě všechno, co v těle probíhá, je řízeno mozkem. Proto o něj dobře pečujte a ostatní čísti těla vás budou poslouchat. 

Jeden z nejlepších způsobů, jak pečovat o svůj mozek, spočívá v tom udržet jej v pohybu. Když terénujete, zvyšuje se přísun kyslíku do mozku, což umožňuje jeho optimální funkci. Následně pak dochází ke zlepšení paměti, soustředění i myšlení. Samy tedy vidíte, k čemu hodinka stávená v posilovně napomáhá. Příznivý vliv má trénink venku pod širým nebem. Ten může podpořit paměť a pozornost až o 20%. Sedněte tedy na kol, zkuste lekce jódy pořádané venku nebo si o víkendu zajeďte na vodu či zaběhat.

TIP: Pro rozvoj nervových vláken v mozku jsou nezbytné mastné kyseliny. Dejte si ke svačině hrst vlašských ořechů.

LEDVINY, jako filtr

Ledviny jsou párovým orgánem ve tvaru fazole a velikosti pěsti. V aktivním životním stylu hrají velice důležou roli: filtrují totiž odpadní produkty z krve, vylučují hormony, napomáhající regulaci krevního tlaku, a pomáhají organismu udržet potřebné množství tekutin. Ledviny mají pro sprotující ženy značný význam. protože pomáhají udržení rovnovážné hladiny minerálu v krvi (sodík, forfor a draslík - látky, které ztrácíme během tréninku pocením).

Pokud chcete svým ledvinám prokázat přízeň, pijte hodně tekutin, abyste podpořily hydrataci. Hydratace těla je toiž pro funkci ledvin nesmírně důležitá a i díky jí je následně možno udržet vyváženou hladinu krevních minerálů. Ledviny regulují také hladinu elektrolytů, v okamžiku dehydratace dochází ovšem k elektrolytovým abnormalitám, což může vyústit v křeče a bolesti svalů (ve vážnějších případech pak k poruchám srdečních činností). Množství vody, které potřebujete, závisí na mnoha faktorech, ale každopádně věnujte pitnému režimu větší pozornost za teplého počasí, kdy se více potíte. Stejně tak je třeba více pít, když plánujete náročnější trénink. Nejlepší kontrola stupně hydratace spočívá v tom, že budete kontrolovat barvu moči. Nezní to sice zrovna přitažlivě, ale čirá moč je skutečně dobrým indikátorem odpovídajícího příjmu tekutin.

TIP: Zmírněte bolest po tréninku nesteroidními protizánětlivými léky (NSAID), mezi něž patří například ibuprofen. Ale všeho s mírou Časté užívání takových léků může vést k poškození ledvin, zejména u lidí, kteří trpí ledvinovými poruchami.

PLÍCE, jsou plné síly

Za den zvládnete nějakých 20.000 nadechnutí. Vaše plíce hrají důležiou funkci v každičkém okamžiku. Jejich úkolem je získat kyslík ze vzduchu, který dýcháte a přenést ho do krve. Zkrve se naopak do plic uvolňuje odpadní produkt, zvaný oxid uhličitý. V průběhu tréninku zatížení plic roste: počet nádechů za minutu narůstá během 35-45 inutového cvičení z 102 na zhruba 20. Plíce mají obrovskou schopnost zvýšit v případě potřeby svojí kapacitu. Vyžadují ale adekvátní péči a správné zacházení. Ani na ně bychom tedy neměly zpomínat. 

Vyhýbejte se cigaretovému kouři (jak přímému tak sekundárnímu kouření), které dráždí dýchací cesty a způsobuje záněty + poškození buněk v plicích. Vzhledem k tomu, že plíce ovládají svaly bránice, pak vám procvičení svalstva trupu (například jóga nebo Pilates) pomůže posíli i funkci plic. Svalstvo trupu aktivujte takovými cviky, jako jsou vzpory či pozice na všech čtyřech.

TIP: Sval na přední a zadní straně hrudníku, které ovlivňují zvedání a pokles hrudního koše, mají vliv i na vaše plíce. Posilováním této partie tedy můžete svým plicím prospět. Zkuste do tréninku zařadit například shyby nebo tlaky.

JÁTRA, jsou miltifunkční

Játra jsou největším orgánem lidksého těla. Plní jednak funkci továrny (vytvářejí látky nezbytné pro trávení a zjišťující srážení krve) a dále čističky (filtrují škodlivé látky z krve). Pro aktivní ženy je současně důležité, že játra mění cukry na glykogen )zdroj energie během tréninku), dále také uskladňují některé důležité vitaminy. 

Nadváha zvyšuje riziko seatózy jater. Jakmile se v játrech ukládá tuk, dochází k jejich zvětšení a v některých případech dokonce k poškození jaterních buněk. Abyste tomu zabránily, snažte se hlídat si váhu. V případě, že vám lékař zjistil vysokou hladinu triglyceridů (forma krevního tuku), snažte se ji snížit pomocí diety a cvičení, vyhýbejte se především rafinovaným sacharidům. 

TIP: Alkohol je pro játra toxický a jeho svýšená konzumace může vést k zánětu či permanentnímu poškození jater. Navíc kombinace alkoholu a některých léků, napříkla acetaminophenu, může játra skutečně vážně ohrozit.

SRDCE, aneb pumpa 

Srdce je pumpa, která zásobuje naše tělo okysličenou krví, tím udržuje v činnosti všechny ostatní orgány. Pro aktivní ženu je silné a zdravé srdce zárukou dlouhého, kvalitního života! Podle dostupných zdrojů jsou ovšem koronární srdeční potíže stále hlavní příčinoui úmrtí žen. Snažte se proto o svoje srdce opravdu dobře starat.

Vaše srdce je sval a čím lepší je vaše kondice, tím více krve přečerpá srdce na jeden "zátah", což znamená, že mnemusí vynakládat takové úsilí, aby tkáně zásobilo krví. Pravidelný aerobní trénink, jako je běh, cvičení na eliptickém trenažéru či jiném aerobním přístroji (zhruba 30 minut několikrát týdně) podporuje výkonnost vašho srdce. Cvičit byste přitom měly zhruba na 75-80% svého maximálního výkonu. Pak můžete počítat s nejvýraznějším kardiovaskulárním benefitem. Zamyslete se proto nad sebou, zda aerobní trénink nezanedbáváte.

TIP: Hladinu LDL ("špatného") cholesterolu byste měly mít pod kontrolou, tím totiž výrazně snižujete riziko srdečních onemocnění. 5-10 gramů vlákniny denně vám pomůže snížit hladinu tohoto nežádoucího cholesterolu (konzumujte proto cereálné cereálie a ovesné vločky).  

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery