Sůl
publikováno 09.12.2014
SŮL VE STRAVĚ
I když se stravujete zdravě, tak byste si měli hlídat dávky sodíku. Ačkoli naleznete ve svém lednici či spíži samé zdravé potraviny, jako nízkotučné polotovary, cereálie, nízkotučné sýry, proteinové tyčinky, přesto není výjikou, když obsahují značnou dávku soli. Sůl může do určité míry ovlivnit vaše zdraví a dosažení sportovních cílů. Zdravotní rizika takového stavování jsou často vyšší, než když si jednou za čas dopřejeme slanou mexickou specialitu. Nadměrný příjem soli ničí buňky a poškozené buňky nemohou správně fungovat. To znamená, že tím utrpí všechny procesy probíhající v našem těle, tedy i metabolismus a schoponost spalovat tuky či regenerovat svaly.
Nadměrná konzumace sodíku může způsobit retenci (zadržován) tekutin, čímž se dočasně zvýší váha. Je to způsobeno hydrofilními valstnostmi sodíku (přitahuje vodu), což znamená, že si tělo uchovává větší množství vody, aby naředilo koncentraci sodíku na zdravou hladinu. Výsledkem je úbytek moči a součaně i problémy s otoky a nadýmáním. Člověk, který zadržuje vodu, často bojuje s oteklými končetinami a stěžuje si na vystouplé břicho.
Nejlepší způsob, jak zjistit, zda konuzumujeme více než doporučenou denní dávku sodíku, spočívá v tom, že si několik dnů budete zapisovat obsah sodíku v jednotlivých pokrmech. Pokud denní dávka převyšuje 2.300mg, měly byste ji snížit. Ideální je pohybovat se kolem 1.500 mg sodíku za den. Abysme toho docílil, zkusíme :
- jíst čerstvé potraviny. Vyhýbejte se polotovarům i mraženým pokrmům.
- dávat si pozor na potraviny upravné uzením, produkty nakládané nebo konzervované - dejte přednost pečeným nebo grilovaným pokrkmům.
- jídlo dochucovat kořením a bylinkami, se solí opatrně.
- dávat přednost mořské soli před stolní. Mořská sůl obsahuje více hořčíku, její chut je opravdovější a pokud se to tak dá říci "slanější", což je současně vyhodou, protože jí pro dosažení požadované chuti nepotřebujete tolik.
- vynechat nejrůznější ingredience, které obsahují sodík, ačkoliv by vás to na první pohled vůbec nenapadlo. Jedná se například o glutamát sodný (MSG), prášek do pečiva a jedlou sodu.
- Potíte se. Po náročném tréninku vám sodík pomůže doplonit elektorlyty, které ztratíe pocením. Tím se snižuje riziko poruch neuromuskulární funkce, které mohou vést k závratím, mdlobám či k hyponatrémii.
- Posilujete. Sodík hraje soli v přenosu nervových impulsů a ve svalové kontrakci, při tréninku ho tedy potřebujeme.
- Chcete mít svaly. Výzkumy prokazují, že sůl může zlepšit proteosyntézuo, protože se díky ní do svalových buněk dostává více kreatinu.
- Potřebujete fungovat. Sodík je nezbytný minerál. Jeho role v přenosu nervových impulsů umožňuje buňkám vzájemnou komunikaci, což je naprosto nutné pro vaše myšlení, zrak a zvládání každodenních činností.
Komentáře
Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.
V diskuzi není zatím žádný příspěvek
Kategorie: fitness
Návštěv: 33670
Dnes: 0
Online: 8