Originál kolekce na Zoot.cz

Úvod » Zásady stravování

Sůl

publikováno 09.12.2014

SŮL VE STRAVĚ

I když se stravujete zdravě, tak byste si měli hlídat dávky sodíku. Ačkoli naleznete ve svém lednici či spíži samé zdravé potraviny, jako nízkotučné polotovary, cereálie, nízkotučné sýry, proteinové tyčinky, přesto není výjikou, když obsahují značnou dávku soli. Sůl může do určité míry ovlivnit vaše zdraví a dosažení sportovních cílů. Zdravotní rizika takového stavování jsou často vyšší, než když si jednou za čas dopřejeme slanou mexickou specialitu. Nadměrný příjem soli ničí buňky a poškozené buňky nemohou správně fungovat. To znamená, že tím utrpí všechny procesy probíhající v našem těle, tedy i metabolismus a schoponost spalovat tuky či regenerovat svaly. 

Nadměrná konzumace sodíku může způsobit retenci (zadržován) tekutin, čímž se dočasně zvýší váha. Je to způsobeno hydrofilními valstnostmi sodíku (přitahuje vodu), což znamená, že si tělo uchovává větší množství vody, aby naředilo koncentraci sodíku na zdravou hladinu. Výsledkem je úbytek moči a součaně i problémy s otoky a nadýmáním. Člověk, který zadržuje vodu, často bojuje s oteklými končetinami a stěžuje si na vystouplé břicho.

Nejlepší způsob, jak zjistit, zda konuzumujeme více než doporučenou denní dávku sodíku, spočívá v tom, že si několik dnů budete zapisovat obsah sodíku v jednotlivých pokrmech. Pokud denní dávka převyšuje 2.300mg, měly byste ji snížit. Ideální je pohybovat se kolem 1.500 mg sodíku za den. Abysme toho docílil, zkusíme :

  • jíst čerstvé potraviny. Vyhýbejte se polotovarům i mraženým pokrmům.
  • dávat si pozor na potraviny upravné uzením, produkty nakládané nebo konzervované - dejte přednost pečeným nebo grilovaným pokrkmům.
  • jídlo dochucovat kořením a bylinkami, se solí opatrně.
  • dávat přednost mořské soli před stolní. Mořská sůl obsahuje více hořčíku, její chut je opravdovější a pokud se to tak dá říci "slanější", což je současně vyhodou, protože jí pro dosažení požadované chuti nepotřebujete tolik.
  • vynechat nejrůznější ingredience, které obsahují sodík, ačkoliv by vás to na první pohled vůbec nenapadlo. Jedná se například o glutamát sodný (MSG), prášek do pečiva a jedlou sodu.
Je důležité mít na mysli, že sůl není jedinou přičinou vzniku onemocnění srdce. I když v řadě zemí je to jeden z hlavních zabijáku, především u žen. Stava s vysokým obsahem soli je obvykle současně bohatá na tuky a cholesterol, čímž vzniká zrádné trio, jež ve vzájemném souladu účinně překazí naše snahy dostat se do dobré formy. Nečekejte proto, až se váš krevní tlak vydá vstříc neuvěrtitelným výšinám a věnujte pozornost obsahu soli ve vaší stravě. Onemocnění srdce se už zdaleka netýkají pouze starších žen. Snížením příjmu soli můžere chorobám srdce účinně předcházet. Ženy, kterým je valstní zdravý životní styl - tzn. pravidelně cvičí a dbají na svou stravu složenou z kvalitních bílkovin, celozrnných produktů, ovoce, zeleniny a zdravých tuků - by měly současně sledovat i svůj příjem sodíku a tím si zajistit prevenci vysokého krevního tlaku.
 
Sůl přispívá i k nárůstu obezity, protože slané potraviny jsou obvykle výživovou katastrofou i z jiných důvodů. Obsahují vysoké dávky tuků a cukru, což sjou složky, které nepopiratelně vytváří základní chuť některých potravin. Tím narůstá riziko nadváhy. Náš mozek totiž dává přednost glukóze, zatímco tuky jsou extrémně bohatým zdrojem kalorií. Organismus je evolučně nastaven tak, aby upřednostil potraviny s vysokým podílem tuků i cukrů. A protože je sůl pro náš život nezbytná, tělo ji podvědomě vyžaduje. A je pochopitelně velice obtížné přizpůsobit chutě sníženému obsahu soli. Za méně než měsíc si na stavu s nižším podílem soli člověk zvykne, chuťové buňky budou na sůl citlivější a jídlo vám zachutná, i když nebude tolik slané.
 
Jednou z výhod, pokud při vaření místo soli použijeme koření a bylinky, je také fakt, že řada z nich je považována za tzv. "funkční potravinu". Nejenom že díky nim nebudete muset tolik solit, ale součaně posílíte i svoje zdraví.
Chili, kajenský pepř, zázvor - zrychluje metabolismus
Skořice - zlepšuje citlivost na inzulin
Kakao - zlepšuje krevní oběh
Česnek, cibule - zlepšuje imunitu
Petržel - zlepšuje hormonální rovnováhu.
 
Rozhodujícím faktorem při příjmu sodíku je, že sodík plní v našem těle řadu nezbytných funkcí. Ale i tak byste měli jeho příjem udržet v určitých mezích. 
  1. Potíte se. Po náročném tréninku vám sodík pomůže doplonit elektorlyty, které ztratíe pocením. Tím se snižuje riziko poruch neuromuskulární funkce, které mohou vést k závratím, mdlobám či k hyponatrémii.
  2. Posilujete. Sodík hraje soli v přenosu nervových impulsů a ve svalové kontrakci, při tréninku ho tedy potřebujeme.
  3. Chcete mít svaly. Výzkumy prokazují, že sůl může zlepšit proteosyntézuo, protože se díky ní do svalových buněk dostává více kreatinu.
  4. Potřebujete fungovat. Sodík je nezbytný minerál. Jeho role v přenosu nervových impulsů umožňuje buňkám vzájemnou komunikaci, což je naprosto nutné pro vaše myšlení, zrak a zvládání každodenních činností.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz