Úvod » Zásady stravování

Síla cibule

publikováno 14.11.2014

SÍLA CIBULE

I když nás umí rozplakt, vzhledem k obsahu celé řady výživných látek našemu tělu jednoznačně prospívá, nabízím vám osm důvodů, proč by cibule ve vašem jídelníčku rozhodně neměla chybět.

Cibule obsahuje mnoho látek potlačujících nejrůznější nemoci, je nízkokalorická a prakticky bez curku. Cibuli byste tedy v žádném případě neměly přehlížet. Jak bílá, tak červená verze je totiž skutečnou studnicí živin s pozitivními účinky. O některých z nich bude řeč právě v tomto článku a samy uvdíte, že cibule má v racionální výživě svoje místo.

1. Výstavba kostí - kosti žen jsou po přechodu zdrvější, pokud dotyčné pravidelně konzumují cibuli v porovnání s těmi, které cibuli nejedí. Pravidelná konzumace cibule prokazatelně snižuje riziko zlomeniny pánve až o 20%. Klíčovou složkou cibule, které vděčíme za silnější kosti, je quercetin, flavonoid odpovědný za žlutou barvu této zeleniny.

2. Lepší dýchání - možná vám po cibuli nebude vonět z úst, ale určitě si ji budou pochvalovat t, kteří trpí na astma. Ženy, jejichž tréninkové možnosti jsou omezené touto chorobou, si pravdelnou kozumací cibule nemohou vynachválit. Vypadá to, že různé síru obsahující látky, které najdeme v cibuli a které jsou také odpovědné za její vůni, inhibují složky na bázi cykloosygenázy, která je známá jako spouštěč astmatických záchvatů

3.Boj s chřipkou - nikdo není rád nemocný a když navíc onemocníte uprostřed největšího úsilí zaměreného na vylepšení postavy, je to skutečně frustrující. Posilovna je navíc místo, kde se nějakou tou vriózou nakazíte hrozně snadno. A v takovém případě se skvěle hodí cibule se svými antimikrobiálními účinky, které napomáhají imunitnímu systeému bojovat s viry. Současně má i protiplísňový efekt, a ačkoliv vám po ní z úst zrovna nevoní, extrakt z civule efektivně hubí baktérie v dutině ústní, které by mohly způsobit nejrůznější problémy. 

4. Zdravé srdce - červená cibule je bohatým zdrojem flavonoidů známých jako anthocyaniny, to jsou stejné látky jako ty, které odpovědné za purpurovou barvu borůve, hroznů a červeného vína. Mají pozitivní vliv na srdce amozek, anthocyaniny pomáhají správné funkci kardiovaskulárního systému, zpomalují proces starnutí, zejména co se tyče mozkové tkáně. I v důchodovém věku tedy snadno zvládnete bench press či řešení složitých problémů.

5. Proti rakovině - celá řada studií zkoumala vztah mezi cibulí a rizikem rakoviny. Výsledky nebyly vždy zcela průkazné, každopádně ale vysoký obsah antioxidantů, kterým se vyznačují všechny druhy cibule - zejména ta červená - bude nejspíš odpovědný za důležitou roli, kteoru tentodruh zeleniny sehraje v prevenci rakoviny. Cibule současně chrání organismus před poškozením způsobeným oxidací, k níž dochází vlivem stárnutí či znečištěného životního prostředí.

6. Zdravá střeva - ačkoliv cibule obsahuje jen málo sacharidů (půlka šálku nakrájené cibule má jen 32kcal a 3g curkuú, i ta nevelká dávka je složená z furktanů, cukrů, které podporují růst zdravých bakterií ve střevech. Cibule je také přírodním zdrojem inulinu, probiotika, které najdete také v jogurtech či chlebu. Látky, které podproují růst zdravých bakterií v zažívacím systému, pozitivně ovlivňují jak imunitu, tak pravidelné vyprazdňování.

7. Snadné skladování - stává se vám opakovaně, že cibuli zapomenete koupit? Ačkoliv je čerstvá samozřejmě nejlepší, patří právě cibule k těm druhům potravin, které můžete skladovat poměrně dlouho. Podle jedné švédské studie si červená cibule zachovává hladinu quercetinu i po osmi měsících skladování. Nakrájenoui cibuli můžete v uzavřené nádobě skaldovat v lednici.

8. Úprava na tisíc způsobů - ačkoliv vám pochopitelně nemůžeme doporučit, abyste se krmily smaženými cibulovými kroužky, přesto je důležité vědět, že si bílá i červená cibule zachová většinu svých výživových látek (tedy i antioxidantů) po jakékoliv tepelné úpravě (pečení, smažení, mikrovlnná trouba). Jedinou výjimkou je vaření, vařená cibule určitý podíl živin ztrácí. Každopádně můžete cibuli - tepleně upravenou či syrovou - přidat do širokého spektra pokrmů.

Bílá nebo červená:

Bílá cibule: 

Polévky, dušené pokrmy, chilli a omáčky, smažené pokrmy - cibule ovlivní chuť a vůni každého pokrmu. Do zeleninové polévky se skvěle hodí najemno nakrájená bílá cibule, trocha olivového oleje, mrkev, celer a vývar. Obsah bílkovin podpříte přidáním kuřecího či krůtího masa, fazolí či cizrny. Vařením cibule ztrácí svojí chuť, ale do smažených pokrmů ji můžete použít bez obav a to dokonce i ve větším množství. Především asijská jídla obsahují často hodně cibule ahub, zázvor, sezamová seminka a vepřovou panenku nebo tofu.

Červená cibule:

Saláty, bagety a koktejly - červená cibule je sladší, její chuť proto oceníte v mnoha pokrmech dokonce i za syrova. Zkuste ji nakráje tod špenátu. řeckého salátu na pita chleba nebo do tortily. Červená cibule může dochutit i ovocný salát, hodí se k jahodám a malinám, tak proč ji nepřidat do koktejlu? Nápoj tak obohatíte o antioxidatny, posílíte svou imunitu a nastartujete regeneraci.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery