Imunita
publikováno 14.11.2014
POSILUJTE IMUNITU
Bez ohledu na to, jesltri se pravidelně potíte při cvičení, nebo vaše jediná aktivirta spočívá v tom, že ve výtahu zmáčknete správné tlačítko, jedno je jisté: musíte čelit útoku bacilů. Umožněte proto svému organismu přístup k silným a účinným zbraním.
Upevněte svoje zdraví a bojujte proti chřipce správným výběrem potavin bohatých na výživné látky jako jsou:
1.Quercetin - nachází se hlavně ve slupkách jablek a v červené cibuli. Tento flavonoid působí jako antioxidant, tlumí záněty a produkci histaminu, který způsobuje alegie. Role quercetinu v posílení imunity je zaručená.
Zdroje v potravě: zelený a černý čaj, jablka, červená cibule, bio rajčata, kapary, petržel, kapusta, brokolice a fazolky.
Rychlý tip: ozdobte si sendvič několika kousky červené cibule, několika kaparami a rajčaty.
2. Vitamin D - když není tolik slunečního záření, bychom měli zvýšit dávky vitaminu D. I to je cesta ke snížení rizika, že chytíte nějakou virózu nebo chřipku. Lidé se sníženou hladinou vitaminu D jsou vystaveni vyššímui riziku infekcí horních cest dýchacích v porovnání s těmi, jejichž příjem je vyšší.
Zdroje v potavě: mléko, cereálie, pomerančový džus obohacený o vitamin D, garnáti, losos, tuňák houby shiitake a vajíčka.
Rychlý tip: do polévky přidejte 4 houby shiitake.
3. Antioxidatny - některé druhy ovoce mají schopnosti regenerovt buňky a redukovat záněty v těle způsobené poškozením vlivem volných radikálů. S působením volných radikálů je spojena celá řada onemocnění. V tomto případě vám pomohou antioxidanty - především ty obsažené v borůvkách a peckovinách (broskve).
Zdorje v potavě: boblovité ovoce, švestky, nektaríny, broskve.
Rychlý tip: do ovesné kaše si přidejte nakrájenou broskev nebo hrstku mražených borůvek.
4. Probiotika - poku chcete výrazně snížit vojji nemonost, pak pravidelně jezte nízkotučné jogurty obsahujísíc střevům prospívající baktérie, které prokazatelně posailuují tělo v boji proti chřipce a nachlazení a zlepšují imunitní odpověď organismu, pokud náhodou onemocníte. Probiotika nebo-li živé kultury umožní udržet správné prostředí v zažívacím systému a působí preventivně proti škodlivým bakteriím způsobující nemoci.
Zdroje v potravě: jogurtové produkty a tyčinky obohacené o probiotika.
Rychlý tip: smíchejte odměrku syrovátkového proteinového prášku s bílým jogurtem a ovocem, získáte skvělou před nebo po- tréninkovou svačinku.
5. Vitamin E - abyste dlouhodobě posílily imunitu, věnujte ve stravě pozornost konzumaci vhodných olejů a ořechů. Josu to totiž kvalitní zdroje v tucích rozpustného vitaminu E. Vitamin E může potlačit stárnutí a stimuluje boj proti infekci. Pokud tedy do stravy přidáte potraviny bohaté na tuto látku, budete shcopné účinně se bránit proti řadě onemocnění.
Zdroje v potravě: slunečnicový olej, kanolový olej, olivový olej, přeničné klíčky, mandle, lískové ořech a avokádo
6. Zinek - kromě toho, že zvyšuje hladinu bílých krvinek a T-buněk, které v tělu působí jako armáda bojujíccích proti bacilům a bakteriím, posiluje tanto minerál naši schopnost čelit nachlazení a akutní respirační infekci, jako je například bronchitida.
Zdroje v potravě: jogurt, cerálie obohacené o zinek, krabí maso a ústřice.
Rychlý tip: dejte si ke svačině hrstku sojových bobů, 1/2 šálku pokryje denní dávku.
7. Selen - bojujete proti nemocem konzumací ústřic. Selen (antioxidant vyskytující se v ústřicích) prokazatelně stimuluje tvorbu bílých krvinek a posiluje schopnost vitaminu E bojovat proti volným radikálům.
Zdorje v potravině: ústřice, škeble, ořechy, celozrnné potraviny, kuřecí a rybí maso.
Rychlý tip: dejte si pár vlašských nebo brazilských ořechů.
8. Vitamin C - pokud v zimním období pravidelně bojujete s virózami a nachlazením, vitam C by vám mohl v mnohém pomoci. Pokud zvýšíte dávky vitaminu C na 500-1000mg denně, dojde k výrazné redukci narušení sliznice dýchacích cest, které vede ke kašli, bolestem v krku a ucpanému nosu.
Zdroje v potravě: bobulovité ovoce, meloun, citrusové ovoce, kiwi, papriky, růžičková kapusta a brokolice.
Rychlý tip: nakrájejete si do misky červenou papriku. 1/4 šálku obsahuje více než 80% denní dávky vitaminu C.
Komentáře
Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.
V diskuzi není zatím žádný příspěvek
Kategorie: fitness
Návštěv: 33670
Dnes: 0
Online: 1