Úvod » Zásady stravování

Tělesný tuk

publikováno 09.11.2014

CO NEVÍTE O TĚLESNÉM TUKU

Ne vždy je možné měřit tělesnou kondici a hodnotit ženské křivky podle toho, kolik ukazuje ručička váhy. Důležitou roli totiž hraje podíl tuků v těle a fakt, kde se tuky především uskladňují. To je mnohem průkaznější měřítko. Pokud cvičíte pravidelně minimálně 2-3x týdně intenzivní trénink, potom jsou vám možná všechny džíny poněkud volnější a ze všech stran slyšíte samé kompl,imenty, jak vám to najednou sluší a přitom ručička váhy neukzaujje žádné výrazné změny a v některých případech se klidně může stát, že vás i systém měření BMI zařadí do kategorie nadváhy.. I když ukazatel tělesné hmotnosti či výpočet BMI není zrovna tím nejlepším měřítkem. Snadno se totiž může stát, že se mění tělesná kompozice, ale nedochází ke změnám váhy. A zmiňovaná váha či body mass index nepočítáají s kompozicí těla. Aktivní sportovkyně tak může být zařazená mezi ženy trpící nadváhou. Přitom bude mít výrazně vyšší podíl svalové hmoty a méně tuku než žena, která tváví volný čas na gauči.

Tohle všechno hednoznačně naznačuje, že sportovci potřebují svou kondici měřit jiným způsobem než běřná populace. Určitě už jste se setkaly s tvrzením, že svaly mají vyšší hustotu než tuk. To v reálu znamneá, že zaberou na našem těle méně místa. Když zvážíte stejný objem tuku a svalů, zjistíte, že svaly váží skoro dvakrát tolik. Jestliže tedy díky posilovacímu tréninku získáte více svalové hmoty, pak může být nárůst hmoty či BMI známkou úspěchu, nikoliv důvodem pro ztrátu motivace.

BMI je hodnota založená na jednoduchém výpočtu vycházejícím s výšky a váhy. Hodnota nižší než 18,5 je považována za "podváhu", 18,5 až 24,9 je "normální stav", 25-30 "nadváha" a více než 30,1 již "obezita", která se dále dělí na tři kategorie. Základním problémem BMI je nerozlišení mezi tukem a svalovou tkání. Tím pádem máte pouze povrchní přehle o hmotnosti ve vztahu k výšce. A to je velice nepřesné a nedokonalé měřítko, poku má být použito pro aktivně sportujícího člověka. Může se stát, že i člověk s normálním BMI může mít vysoký podíl tuku v těle, s nímž souvisí svýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění a dalších zdravotních potíží.

Pokud tedy začínáte cvičit beno zvyšujete intenzitu svého stávajícího tréninku, je velmi pravděpodobné, že budete spalovat tuky a budovat svalovou hmotu. Všeobecně známo mají svaly ve srovnání s tukovou tkání v mnohem navrch. Spotřebovávají více kalorií (dokonce i v klidovém režimu) a jsou zodpovědné za urychlení metabolismu. Pomáhají nám dosáhnout vyšší výkonnosti pokud se chcete dostat do lepší kondice.

Evidentně je tedy velice důležité abyste věnovaly pozornost především množství tuku v těle, bez ohledu na váhu, výpočet BMI a další faktory. Neexistuje možnost, že budete spalovat tuky pouze v určité části těla,ale tréninkem dosáhnete redukce tukových rezerv za současného nárůstu množství svalové hmoty celkově. Výsledkem hlavně bude lepší kondice, výrazně vzhlednější postava a pevnější zdraví.

Redukce tělesného tuku prostřednictvím posilovacího a aerobního tréninku je navíc tím nejlepším způsobem, jak ovlivnit tělesnou kompozici. Pravidelné cvičení hraje ve zdravém životním stylu nepřehlednutelnou roli.

Optimální hodnota tělesného tuku, která se měří v procentech by se měla u ženy, která chce být v dobré fyzické kondici dostat na 16-25% tuku v těle. Jestliže chcete sovji fyzickou kondici přesně mapovat, není dobré klást takový důraz na to, kolik ukazuje ručička váhy, ale spíše dát na pouhý pohled do zrcadla, nebo jeslti dopnete svoje oblíbené džíny, nebo v nejlepším případě si zajít nechat změřit množství tělesného tuku k odborníkům, kteří k tomu mají vhodné vybavení.

Vaší prioritou by tedy měla být výstavba svalové hmoty za současného odbourávání tuků prostřednictvím cíleného tréninku a zdravé stravy!

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz