Obsah vitamínů v potravinách
Sportující lidé více řeší příjem hlavních živin (bílkoviny, sacharidy, tuky) a zapomínají na mikroživiny, látky, bez kterých by nebylo možné hlavní živiny v těle zpracovat. V
jídelníčcích se vyskytuje velmi nízký příjem ovoce a zeleniny. Zkrátka si bohužel neuvědomují sílu jejich funkce. Vitamíny posilují a obnovují imunitu organismu, zpomalují
některé znaky stárnutí a to je při sportovních výkonech velmi důležitý fakt. Nedostatek vitamínů tedy může vážně ohrozit celý lidský organismus.
Často si neuvědomujeme, že množství vitamínů v potravinách se odvíjí od dovozu, skladování i tepelné úpravy, a často jsme sami viníkem toho, že hladiny vitamínů výsledného jídla
jsou minimální.
Co jsou vitamíny
Vitamíny jsou látky důležité pro správnou funkci lidského organismu (růst, vývin a celkové zdraví). Podílí se na enzymových reakcích a umožňují organismu podávat výkony. Tyto
látky si tělo získává převážnou většinou z potravy rostlinné i živočišné. Vitamíny je možné přijímat buď v přirozených potravinách, nebo formou výživových doplňků stravy v podobě
tablet nebo roztoků. Nedostatek vitamínů v lidském organismu nazýváme hypovitaminózou a při úplném vyřazení vitamínů z jídelníčku může dojít ke kritickému zhoršení stavu
organismu, a to k avitaminóze, pro kterou jsou již příznaky velmi specifické. Tohoto stavu však organismus může někdy dosáhnout až po delší době, protože tělo je schopno udržet si
zásobu vitamínů na několik týdnů až měsíců.
Dělení vitamínů
Zde je výpis vitamínů a látek vitamínům podobných:
• Vitamín A
|
- retinol, karoten
|
• Komplex vitamínů B
|
- B1 thiamin, B2 riboflavin, B3 niacin, B4 adenin, B5 kyselina pantothenová, B6 pyrodoxin, B10, B9 kyselina listová (také pod označením Bc nebo folát), B12 kobalamin,
B13 kyselina orotová, B15 kyselina pangaminová, B17 amygdalin, Bt karnitin, Bx neboli PABA (kyselina paraaminbenzoová), cholin, inositol
|
• Vitamín C
|
- kyselina askorbová
|
• Vitamín D
|
- kalciferol, viosterol, ergosterol
|
• Vitamín E
|
- tokoferol
|
• Vitamín F
|
- kyseliny mastné
|
• Vitamín G
|
- riboflavin, hepatoflavin, laktoflavin
|
• Vitamín H
|
- biotin
|
• Vitamín K
|
- menadion
|
• Vitamín M
|
- kyselina listová
|
• Vitamín P
|
- bioflavonoidy, Pp niacinamid, P4 troxerutin
|
Vitamíny můžeme rozdělit podle funkce, podle chemického složení a podle rozpustnosti. Rozlišujeme vitamíny:
Rozpustné ve vodě - hydrofilní (B1, 2, 5, 6, 11, 12, C, H, P) Do hydrofilních
vitamínů řadíme komplex vitamínů B a vitamín C. Výhodou vitamínů rozpustných ve vodě je fakt, že jejich aktuální přebytek se vyloučí močí, stolicí či potem. Ačkoliv u většiny
hydrofilních vitamínů nejsou známy významné zdraví ohrožující důsledky z nadbytečného příjmu, je dle mého názoru nesmysl konzumovat megadávky těchto vitamínů, protože taková
množství zatěžují minimálně jak Vaše orgány, tak i Vaši peněženku, ale i tak je důležité je pravidelně doplňovat.
Rozpustné v tucích - lipofilní (A, D, E, K) Jedná se o látky,
které ke svému rozpuštění a správnému vstřebání potřebují tuk. Proto je tudíž obecným nesmyslem vyhýbat se jakémukoliv množství tuku kvůli strachu z vytvoření nadbytečných
kilogramů, protože tak snadno ono vytváření nových tukových zásob nefunguje. Lipofilní vitamíny se ukládají hlavně v játrech do zásoby a v případě nedostatečného příjmu vitamínu
stravou mohou pokrýt denní potřeby organismu. Z tohoto důvodu si ale také musíme dávat pozor na dlouhodobý nadbytečný příjem těchto vitamínů, protože jejich nadbytek nelze tak
snadno vyloučit jako u vitamínů rozpustných ve vodě.
Dávkování vitamínů a jejich zdroje
Množství vitamínů v jednotlivých potravinách se značně liší. !Hladiny vitamínů jsou ovlivněné několika faktory. Často se může stát, že se nám do ruky dostanou potraviny s
minimálním obsahem vitamínů, aniž bychom to tušili. Jedná se převážně o ovoce a zeleninu. Předpokládejme zatím, že hodnoty látek jsou ve standardním množství, které vychází z
provedených výzkumů. Pro příklad uvádím tabulky autora Dr. Michaela Colgana.
|
VITAMÍNY
Název
|
DDD (mg)
|
Účinky
|
Projevy nedostatku
|
Zdroj
(stručný přehled)
|
A (retinol)
|
1,3
|
nezbytný pro správnou
funkci zraku, pro růst a vývoj kostí, buněk, rozmnožovací funkci, odolnost proti nemocem, pro kůži a sliznice, vzniká z něho i zrakový purpur
v oku (důležitý pro vidění
v šeru)
|
šeroslepost, záněty spojivek
|
játra, oleje
z rybích jater,
mrkev, zelená listová zelenina
|
B1 (thiamin)
|
30 - 200
|
brání únavě, napomáhá dobrému trávení a chuti k jídlu
|
nervové poruchy, celková slabost, nespavost
|
obilná zrna, droždí, brambory
|
B2 (riboflavin)
|
25 - 200
|
pomáhá mitochondriím vytvářet energii, upravuje energetické mechanismy
|
afty, praskání rtů,
pálení očí
|
maso, drůbež, ryby, mléčné výrobky, droždí
|
B3 (niacin, niacinamid)
|
30 - 100
|
nezbytný pro činnost mozku, pomáhá likvidovat některé složky cholesterolu, je důležitý pro tkáňové dýchání, působí
v biochemických pochodech, kterými se získává energie
|
špatné trávení, nespavost
|
maso, ryby, droždí
|
B5 (kyselina panthothenová)
|
20 - 500
|
stimuluje funkci nadledvinek, redukuje stres, zabraňuje únavě, nutný pro schopnost těla vytvářet glykogen a mastné kyseliny, nutný pro syntézu Vašich steroidních
hormonů
|
afty, praskání rtů,
pálení očí
|
droždí, mléčné výrobky
|
B6 (pyridoxin)
|
10 - 15
|
potřebný pro všechny fáze látkové přeměny bílkovin a aminokyselin a pro tvorbu hemoglobinu
|
podrážděná pokožka, přecitlivělost na slunce,
u citlivých lidí při každodenní dlouhodobé dávce může vyvolat přechodné poškození nervů
|
obilné klíčky,
kuřecí maso,
ryby, vejce,
droždí, játra
|
B12 (kobalamin)
|
5 - 8
|
stimuluje tvorbu červených krvinek, dodává energii, posiluje činnost mozku, je bezpodmínečně nutný pro každou buňku Vašeho těla
|
deprese, alergie, slabost
|
pokrmy živočišného původu, droždí
|
Kyselina listová (folová kyselina, folát)
|
800 - 3400
|
ovlivňuje a řídí metabolismus aminokyselin, stimuluje tvorbu červených krvinek
|
chudokrevnost, pocity slabosti
|
tmavozelená listová zelenina, boby, vaječné žloutky, játra
|
H (biotin)
|
300 - 5000
|
je složka enzymu nutného
pro tvorbu glykogenu a mastných kyselin, je nezbytný pro udržení pokožky v dobrém stavu
|
snižuje obranyschopnost organismu, kožní projevy
|
játra, sardinky, vaječné žloutky, sójová mouka, droždí, ořechy
|
C (kyselina askorbová)
|
2 - 12 g
|
antioxidant, posiluje imunitní systém, důležitý pro tvorbu kolagenu, ovlivňuje metabolismus cholesterolu
|
krvácení dásní, únava, nespavost
|
citrusové plody, zelená listová zelenina
|
D (cholekalciferol)
|
10
|
pomáhá vstřebávání fosforu a vápníku, důležitý pro růst kostí, pro rovnováhu minerálů v těle
|
měkké porézní zuby
a kosti
|
rybí tuk, semena
a ořechy
|
E (tokoferol)
|
400 - 2000
|
antioxidant, účastní se výstavby buněčných membrán
|
únava, předčasné stárnutí, neplodnost
|
rostlinné oleje, obilí, listová zelenina
|
K (fylochinon)
|
80
|
je nezbytný pro mechanismus srážení krve
|
zvýšená krvácivost, poruchy metabolismu
|
zelená listová zelenina, zelené ovoce
|
Cholin
|
5 g
|
není vitamín, ale běžně se přidává do vit. doplňků, působí hlavně jako složka neurotransmiteru acetylcholinu, např. v mozku, účastní se přesunu tuků v těle
|
...
|
nejvhodnější je fosfatidylcholin
|
Inositol
|
5 g
|
není vitamín, protože Vaše tělo jej dovede vytvořit, je nutný pro normální látkovou přeměnu vápníku a inzulínu, účastní se látkové přeměny mastných kyselin
|
...
|
...
|
Obsah vitamínů v potravinách
V předchozí tabulce jsou uvedeny doporučené denní dávky vitamínů. Můžete si tak vypočítat přibližnou gramáž potraviny, kterou je potřeba sníst, abyste přijali z dané potraviny
potřebnou dávku vitamínů. V tabulce jsou uvedené pouze některé zdroje potravin, slouží tedy pro přehled a porovnání obsahu vitamínů mezi různými potravinami.
|
Vitamín C
Potravina
|
Vitamín C (mg/100 g)
|
Potravina
|
Vitamín C (mg/100 g)
|
Jablko
|
10 - 30
|
Zelí
|
30 - 60
|
Banán
|
10
|
Mrkev
|
5 - 10
|
Třešně
|
10
|
Květák
|
60 - 80
|
Grapefruit
|
40
|
Celer
|
10
|
Meloun
|
13 - 33
|
Cibule
|
10 - 30
|
Pomeranč, citrón
|
50
|
Brambory
|
10 - 30
|
Broskev
|
7 - 14
|
Špenát
|
50 - 90
|
Jahody
|
40 - 90
|
Maso
|
0 - 2
|
Fazole
|
10 - 30
|
Játra
|
10 - 40
|
Brokolice
|
90-150
|
Mléko kravské
|
1-2
|
|
Vitamín B1
Potravina
|
Thiamin (mg/100 g)
|
Potravina
|
Thiamin (mg/100 g)
|
Kukuřičná mouka
|
0,20
|
Pivov. kvasnice
|
15,6
|
Ovesná mouka
|
0,55
|
Šunka
|
0,74
|
Neloupaná rýže
|
0,29
|
Telecí maso
|
0,18
|
Loupaná rýže
|
0,07
|
Srdce
|
0,60
|
Loupaná vařená rýže
|
0,02
|
Vepřová játra
|
0,43
|
Žito
|
0,30
|
Sýr
|
0,02 - 0,06
|
Pšeničná mouka
|
0,55
|
Mléko
|
0,04
|
Brokolice
|
0,10
|
Vejce
|
0,12
|
Brambory
|
0,11
|
...
|
...
|
|
Vitamín B2 (riboflavin)
Potravina
|
Riboflavin (mg/100 g)
|
Potravina
|
Riboflavin (mg/100 g)
|
Mléko
|
0,17
|
Rýže
|
0,01
|
Jogurt
|
0,16
|
Brokolice
|
0,20
|
Sýr
|
0,46
|
Zelí
|
0,06
|
Tvaroh
|
0,28
|
Mrkev
|
0,06
|
Játra
|
3,50
|
Květák
|
0,08
|
Hovězí maso
|
0,24
|
Brambory
|
0,04
|
Kuře
|
0,19
|
Špenát
|
0,14
|
Jehněčí maso
|
0,22
|
Rajská jablka
|
0,04
|
Vepřové maso
|
0,27
|
Banány
|
0,04
|
Pšenice
|
0,11
|
Jahody
|
0,07
|
Žito
|
0,08
|
Vejce
|
0,30
|
|
Vitamín B3 (niacin)
Potravina
|
Niacin (mg/100 g)
|
Potravina
|
Niacin (mg/100 g)
|
Mléko
|
0,2
|
Fazole
|
0,5 - 2,4
|
Jogurt
|
0,1
|
Brokolice
|
0,9
|
Sýr
|
1,2
|
Zelí
|
0,3
|
Hovězí maso
|
4,6
|
Mrkev
|
0,6
|
Kuře
|
4,7 - 14,7
|
Květák
|
0,7
|
Jehněčí maso
|
4,5
|
Čočka
|
2,0
|
Vepřové maso
|
0,8 - 5,6
|
Cibule
|
0,2
|
Krocan
|
8,0
|
Brambory
|
1,5
|
Telecí maso
|
7,5
|
Sója
|
1,4
|
Srdce
|
6,4
|
Špenát
|
0,6
|
Sleď
|
3,6
|
Rajská jablka
|
0,7
|
Ječmen
|
3,1
|
Jablka
|
0,6
|
Kukuřice
|
1,4 - 2,9
|
Banán
|
0,7
|
Rýže loupaná
|
1,6
|
Pomeranč
|
0,4
|
Rýže neloupaná
|
4,7
|
Broskve
|
1,0
|
Žito
|
0,9 - 1,6
|
Jahody
|
0,6
|
Vejce
|
0,1
|
Burské ořechy
|
17,2
|
Kvasnice
|
50,1
|
...
|
...
|
|
Vitamín B5 (kyselina pantothenová)
Potravina
|
K. pantothenová (mg/100 g)
|
Potravina
|
K. pantothenová (mg/100 g)
|
Mléko
|
0,2
|
Mrkev
|
0,27
|
Sýr
|
0,1 - 0,9
|
Květák
|
1,0
|
Hovězí maso
|
0,3 - 2
|
Čočka
|
1,4
|
Vepřové maso
|
0,4 - 3,1
|
Brambory
|
0,3
|
Rýže neloupaná
|
1,1
|
Sója
|
1,7
|
Ječmen
|
1,1
|
Rajská jablka
|
0,3
|
Vejce
|
2,9
|
Jablka
|
0,1
|
Pivov. kvasnice
|
5,3 - 11
|
Banán
|
0,2
|
Avokádo
|
1,1
|
Pomeranč
|
0,2
|
Brokolice
|
1,2
|
Jahody
|
0,3
|
Zelí
|
0,1 - 1,4
|
Burské ořechy
|
2,8
|
|
Vitamín B6 (pyridoxin)
Potravina
|
Vitamín B6 (mg/100 g)
|
Potravina
|
Vitamín B6 (mg/100 g)
|
Mléko
|
0,04
|
Květák
|
0,21
|
Jogurt
|
0,05
|
Celer
|
0,06
|
Sýr
|
0,04 - 0,08
|
Kukuřice
|
0,20
|
Hovězí maso
|
0,33
|
Brambory
|
0,25
|
Kuře
|
0,33 - 0,68
|
Špenát
|
0,28
|
Jehněčí maso
|
0,28
|
Jablka
|
0,03
|
Vepřové maso
|
0,35
|
Grapefruit
|
0,03
|
Rýže loupaná
|
0,17
|
Pomeranč
|
0,06
|
Rýže neloupaná
|
0,55
|
Broskve
|
0,02
|
Vejce
|
0,19
|
Jahody
|
0,06
|
Fazole
|
0,08 - 0,18
|
Rajská jablka
|
0,10
|
Brokolice
|
0,17
|
Burské ořechy
|
0,40
|
Mrkev
|
0,15
|
...
|
...
|
|
Vitamín B9 (kyselina listová)
Potravina
|
K. listová (mg/100 g)
|
Potravina
|
K. listová (mg/100 g)
|
Mléko
|
5 - 12
|
Fazole
|
70
|
Sýr
|
20
|
Brokolice
|
180
|
Hovězí maso
|
5 - 18
|
Zelí
|
15 - 45
|
Hovězí játra
|
140 - 1070
|
Květák
|
55 - 120
|
Kuřecí játra
|
1810
|
Hrách
|
90
|
Tuňák
|
15
|
Sója
|
360
|
Ječmen
|
15
|
Špenát
|
50 - 190
|
Rýže loupaná
|
15
|
Rajská jablka
|
5 - 30
|
Rýže neloupaná
|
25
|
Jablka
|
5
|
Vejce
|
70
|
Banán
|
30
|
Pivov. kvasnice
|
1500
|
Pomeranč
|
25
|
|
Vitamín B12 (kobalamin)
Potravina
|
Vitamín B12 (mg/100 g)
|
Potravina
|
Vitamín B12 (mg/100 g)
|
Hovězí maso
|
1,94 - 3,64
|
Mléko
|
0,36
|
Hovězí mozek
|
7,83
|
Sýr
|
0,36 - 1,71
|
Hovězí ledviny
|
38,3
|
Jogurt
|
0,06 - 0,62
|
Hovězí játra
|
69 - 122
|
Sleď
|
4,3
|
Kuře
|
0,32
|
Vejce (celé)
|
1,26
|
Kuřecí játra
|
24,1
|
Bílek
|
0,09
|
Vepřové maso
|
0,55
|
Žloutek
|
9,26
|
Krocan
|
0,379
|
...
|
...
|
|
Biotin
Potravina
|
Biotin (mg/100 g)
|
Potravina
|
Biotin (mg/100 g)
|
Mléko
|
2
|
Květák
|
17
|
Sýr
|
3 - 5
|
Čočka
|
13
|
Hovězí maso
|
3
|
Cibule
|
4
|
Kuře
|
11
|
Hrách
|
9
|
Vepřové maso
|
5
|
Brambory
|
0,1
|
Ječmen
|
14
|
Špenát
|
7
|
Kukuřice
|
7,9
|
Rajská jablka
|
4
|
Oves
|
24,6
|
Jablka
|
1
|
Žito
|
8,5
|
Banán
|
4
|
Sója
|
27
|
Víno
|
2
|
Vejce
|
20
|
Pomeranč
|
1
|
Pivov. kvasnice
|
80
|
Broskve
|
2
|
Zelí
|
2
|
Jahody
|
1,1
|
Mrkev
|
3
|
Burské ořechy
|
34
|
|
Vitamín A
Potravina
|
IU/100 g
|
RE (mg)/100 g
|
Červené maso
|
-
|
-
|
Hovězí játra
|
10,503
|
35,346
|
Drůbež
|
41
|
140
|
Makrela
|
130
|
434
|
Sleď
|
28
|
94
|
Vejce
|
552
|
1,839
|
Sýr
|
253
|
856
|
Máslo
|
754
|
3,058
|
IU = international unit (mezinárodní jednotka)
RE = retinolový ekvivalent
|
Vitamín D
Potravina
|
Vitamín D (IU/100 g)
|
Potravina
|
Vitamín D (IU/100 g)
|
Mléko kravské
|
0,3 - 54
|
Makrela
|
120
|
Mléko lidské
|
0 - 10
|
Losos
|
220 - 440
|
Máslo
|
35
|
Sardinky
|
1,500
|
Sýr
|
12
|
Hovězí játra
|
8 - 40
|
Smetana
|
50
|
Drůbeží játra
|
50 - 65
|
Vejce
|
28
|
Vepřová játra
|
40
|
Treska
|
85
|
Drůbež
|
80
|
Tresčí játra
|
10
|
Drůbeží kůže
|
900
|
Sleď
|
330
|
Špenát
|
0,2
|
Játra sledě
|
140
|
...
|
...
|
|
Vitamín E
Potravina
|
Celkový vitamín E (mg/100 g)
|
Lůj
|
0,6 - 1,3
|
Máslo
|
1 - 5
|
Kukuřičný olej
|
53 - 162
|
Kokosový olej
|
1 - 4
|
Olej z burských ořechů
|
20 - 32
|
Olej ze světlice barvířské
|
25 - 49
|
Olivový olej
|
5 - 15
|
|
Vitamín K
Potravina
|
Vitamín K (ug/100 g)
|
Potravina
|
Vitamín K (ug/100 g)
|
Chřest
|
39
|
Olivový olej
|
58
|
Řepa
|
5
|
Sójový olej
|
200
|
Brokolice
|
154
|
Pomeranč
|
1,3
|
Zelí
|
149
|
Hovězí játra
|
104
|
Mrkev
|
13
|
Drůbeží játra
|
80
|
Květák
|
191
|
Vepřová játra
|
88
|
Okurka
|
5
|
Mléko
|
4
|
Rajská jablka
|
48
|
Vejce (celé)
|
50
|
Salát
|
113
|
Žloutek
|
149
|
Hrách
|
28
|
Oves
|
63
|
Brambory
|
0,5
|
Rýže
|
0,05
|
Špenát
|
266
|
Obilné klíčky
|
39
|
|