Úvod » Zásady stravování

Čaj

publikováno 30.10.2014

HUBNĚTE S ČAJEM

Jsou už vaše chuťové buňky unavené z tho věčného pití obyčejné vody? A co kdybyste mohly zajistit svému tělu dostatečnou hydrataci a současně získat ještě spoustu antioxidantů, které podpoří činnost metabolismu a dokonce budou mít příznivý vliv na pleť, aniž byste zkonzumovaly byť jedinou kalorii navíc? Zkuste ověřený ČAJ. Zelený, bílý a černý čaj (bez mléka a sladidel) představuje ideální nápoj k doplnění tekutin. Čaj neobsahuje žádné kalorie a naopak nám může nabídnout celou řadu rostlinných složek, které bychom v obyčejné vodě marně hledaly. Síla čaje se skrývá především ve vysokém obsahu katechinů a dalších flavonoidů, což jsou v podstatě velice silné antioxidanty. Caj obsahuj osm až desetkrát více antioxidantů než mnoho druhů ovoce či zeleniny. Tyto složky pak napomáhají odbourávání tuků, chrání nás před celou řadou onemocnění a udržuje náš mladistvý vzhled. Jen musíte mít na paměti, že jsou některé druhy čaje součásně zdrojem kofeinu, jehož příjem bychom měly mít pod kontrolou. Není tedy žádoucí vypít během dne více než osm či deset žálků zeleného, bílého či černého čaje. 

Hodně liddí se domnívá, že čaj může mít dehydratující účinky kvůli obsahu kofeinu, ale není tomu pravda. Pokud pojete čaj ve vhodném množství (tzn. nepřeháníte to), je tento nápoj stejně hydratující jako obyčejná voda.

Co se týče zeleného a bílého čaje, tak žádný jiný nápoj nemá tak silné tuky spalující účinky jako právě tento druh čaje. Zelený a bílý čaj má schoponost pomáhat při odbourávání tělesného tuku. Navíc, když se tenhle starobylý nápoj stane každodenní součástí vašeho života, budete se cítit i vypadat báječně. Právě zelený čaj napomáhá spalování tukových rezerv, zejména těch, které jsou uložené na břiše. Dále má také naprostoo evidentní vliv na potlačení zánětů, které vytváří živnou půdu pro celou řadu onemocnění, mezi něž patří cukrovky či nemoci srdce. Zelený čaj chrání prospěšné bakrérie ve střevech, čímž podporuje schopnost organismu čelit zánětlivým procesům.

Pravidelné trénionky napomáhají boji proti kardiovaskulárním chorobám, rakovině a artritidě, současně má ale konzumace zeleného a černého čaje i další pozitivní účinky. Díky obsahu flavonoidů má též čaj vliv na snížení rizika úmrtí na onemocnění srdce, snižuje hladinu cholesterolu, riziko infarktu, osteoporózy a některých druhů rakoviny. Jako další plus, který můžeme přisoudit zelenému čaji je, že podporuje činnosti mozuku, neboť zlepšuje paměť.

Pokud vám záleží na vzhledu vaší pleti, pak byste měly praivdelně pít zelený a bílý čaj. Zelený čaj má příznivý vliv na pokožku, prootože regeneruje starší buňky pleti. Bílý čaj dokonce i v malých dávkách chrání před rozkladem elastinu a kolagenu, který je příčinou tvorby vrásek a ochabnutí pleti. V neposlední řadě má čaj vliv i na zdraví dutiny ústní, zabraňuje zápachu z úst., neboť zabíjí baktérie způsobující tvorbu plaku.

Rady: Teplota vody a doba louhování výratně ovlivní chuť a zdravotní přínos čaje. Pokud je voda moc horká, můžete tím narušit citlivou rovnováhu některých látek v čaji, současně negativně ovlivníte jeho chuť, což se týká také přehnaně dlouhé doby louhování. V takových případech je pak většinou čaj výrazně hořký. Pokud si chcete připravit opravdu chutný a zdravý čaj, držte se následujících rad:

                 BÍLÝ ČAJ       - teplota vody 185°C       - doba louhování 1-2minuty

                 ZELENÝ ČAJ -                    175°C      -                        2-3minuty

                ČERNÝ ČAJ   -                    212°C      -                        3-5minuty

Nezapomeňte sáček důkladně vylouhovat a po vyndání ze šálku ho důkladně zmáčkněte, aby se uvolnilo ještě více tuky spalujícího EGCG. Přidejte do každého šálku čaje citrónovou nebo limetkovou šťávu, obě napomáhají vstřebávání antioxidantů z čaje.

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery