Úvod » Zásady stravování

10 potravin, které spalují tuky

publikováno 27.10.2014

SUPERPOTRAVINY

Různé potraviny mají různý vliv na úbytek tělesného tuku. To je asi všeobecně známý fakt. Žádné jídlo samo o sobě nemá vlastnost, že by jste po něm zhubli. Pokud chce člověk zhubnout, nejčastější cestou je energetický deficit. Přesto je možné zbavovat se tuku i když neztrácíte na hmotnosti jako takové. Je potřeba vytvořit pro tělo prostředí, které mu umožní uvolňovat mastné kyseliny. V ten okamžik začne docházet ke ztrátě tělesného tuku. Tím že budete jíst potraviny uvedené níže získáte výhodu v boji s tělesnými tuky.

Nejlepší potraviny pro spalování tuků jsou vždy vysoce výživné. Poskytnou vám dostatek vitamínů a minerálních látek, které pomáhají při spalování tuků  a jsou velice důležité pro optimální fungování těla. Nejen že podpoří odbourávání tuků, ale také vás ochrání před hladem. Jakmile dostanete hlad, je to jen signál těla, že mu chybí nějaké živiny. Každé jídlo, které jíte by mělo být hlavně výživné a ne příliš kalorické. 

Některé z uvedených potravin jsou dost tučné. To je ale v pořádku. Abyste se zbavili tuku, překvapivě tuk potřebujete přijmout v potravě. Uvedené potraviny také obsahují esenciální mastné kyseliny (EFA). Tělo není schopno tyto konkrétní tuky samo vyrobit, proto je potřebujete zařadit do jídelníčku. Nemáte jich dostatek? Jezte a tělo si samo řekne kdy má dost. Jste unaveni z hladovění přes den? Možná vám chybí prévě esenciální mastné kyseliny.

Potraviny pomáhající spalovat tuky také často obsahují velké množství bílkovin. Protein je vysoce termogenní, což znamená, že produkuje teplo, když ho trávíte. Pro strávení proteinu tělo využije asi 30% kalorií v něm obsažených. Takže protein vlastně tráví sám sebe. To není vše. Bílkoviny pomáhají při při budování svalů. Svaly potřebujete, čím více jich tělo má, tím rychleji metabolizuje a spaluje tuky i ve spánku.

Stimulujte svůj metabolismus pomocí následujícíchj potraivn a podpořte spalování tuků:

1. BOBULOVÉ OVOCE

Borůvky a maliny jsou plné antioxidantů a přitom obsahují velmi málo kalorií. Ovoce může obsahovat tuky spalující alternativu kapsaicinu, látky, která rozpouští tuky. Borůvky mají 84kalorií v jednom šálku, zatímco maliny pouhých 64 kalorií. V obou případech to ale nepředstavuje žádnou kalorickou bombu. V jednom šálku malin je až 35% denní dávky vlákniny.

Použití: borůvky i maliny se skvěle hodí do ovocných salátů, jogurtů nebo koktejlů.

2. ZELENÝ ČAJ

Tento tradiční asijský nápoj nejenom potalčuje chuť k jídlu, ale současně podporuje spalování tukových rezerv. Extrakt ze zeleného čaje redukuje tukovou tkáň, což znamená, že výrazných účinků dosáhnete i díky sumplementové formě. Zelený čaj dodává našemu tělu značné množství antioxidačních flavonoidů známých jako katechiny. Hlavním katechinem je zde tzv. epigalokatechin (EGCG), který potlačuje vliv škodlivých volných radikálů tím, že rozšiřuje cévy, čímž umožní optimální prokrvení a udržuje srdce zdravé. Zelený čaj dále dodává tělu energii a snižuje hladinu cholesterolu. 3 šálky zeleného čaje denně pomohou snížit krevní tlak, stimulovat metabolismu a spalování tuků takovým způsobem, že rychlejší funkce metabolismu zaznamenáte až 24 hodin po konzumaci.

Použití: čajové lístky zalévejte skoro vařící vodou (70-80°C) a nechte je louhovat zhruba 3min. Zelený čaj pijte s citrónem, když ho zchladíte a přidáte led, máte oblíbenou formu ledového čaje.

3. CITRUSY

Ovoce, jako jsou pomeranče a jim podobné druhy, může až zdvojnásobit spalování tuků. Citrusy totiž obsahují značný podíl látek, známých jako flavony. Ženy které konzumují potaviny bohaté na flavony, mají výrazně nižší podíl tukové tkáně. Doporučená denní dávka, a sice 69 miligramů vitaminu C je obsaženo v jednom pomeranči.

Použití: čerstvě vymačkaná šťáva z citrusů poslouží jako chutná marináda k masu, součást ovocných salátů, či jen ke svačině.

4. SKOŘICE

Pokud chcete spalovat tuky především v oblasti břicha a potřebujete snížit hladinu cukru v krvi, pak byste měly pravidelně konzumovat skořici. Skořice snižuje hladinu glukózy v krvi po jídle, což znamená, že její přítomnost v pokrmu je velice prospěšná.

Použití: skořice je výborná do ovesných kaší, do směsi koření na grilování mas.

5. PROTEINOVÉ KOKTEJLY

Předtréninkový koktejl poslouží nejen  jako doplnění energie před výkonem, ale pomáhají snižovatní hmotnosti. Je však důležité sledovat obsah cukru, ale každopádně mají přítomné bílkoviny příznivý vliv na spalování tuků. Pokud do svého jídelníčku zahrnete proteinové koktejly, podpoříte tak odbourávání tukových rezerv.

Použití: snažte se organismus udržet ve stavu konstatního spalování tuků, proteinový koktejl si tedy připravte i s sebou na trénink a použijte ho jako porci po tréninku.

6. POLÉVKY

Talíř polévky k obědu může být klidně tajemstvím vaší štíhlé linie. Co se týče polévky, tak se jedná o pokrm obsahující potraviny s nízkou energetickou hustotou a mají i ve velkém množství málo kalorií (voda, zelenina).

Použití: před hlavním jídlem si dejte talíř zeleninové polévky, utlumí se tím vaše chuť k jídlu a celkově zkonzumujete méně kalorií.

7. OŘECHY

Ořechy zvyšují pocit nasycení, aniž by podporovaly nárůst váhy. Mají obrovský obsah zdravých tuků, esenciálních mastných kyselin a v tucích rozpustných vitamínů. Dokonce obsahují vlákninu a bílkoviny. Ořechy jsou jedním ze zdrojů bílkovin pro lidi, kteří nejedí maso. Lidé, kteří konzumují ořechy mohou díky tomu podpořit odbourávání tuků. Oříšky navíc také snižují hladinu cholesterolu. V pouhém šálku vlašských ořechů se nachází denní doporučená dávka omega-3 mastných kyselin.

Použití: 30g mandlí obsahuje zhruba 80mg vápníku a současně působí pozitivně na spalování tuků.

8. ČERVENÁ PAPRIKA

Červená paprika dodá pokrmu intenzivní, charakteristickou chuť, navíc toto koření potalčuje chuť k jídlu a omezuje vstřebávání tuků. Aktivní složka červené papriky může urychlit metabolismus a posílit pocit nasycení. Jedna lžíce červené papriky nebo zelené chilli papriky dokáže podpořit metabolické funkce.

Použití: posypte si vaječnou omeletu červenou paprikou nebo ji tam přidejte nakrájenou, pak budete spalovat tuky od rána do večera.

9. VEJCE

Vejce jsou skutečným spalovačem tuků, především pak žloutek. Dlouho dobu nám vtloukali do hlavy, že vejce zvyšují obsah cholesterolu v těle a neměli bychom je jíst. Poslední studie prokázaly, že cholesterol obsažený v jídle má naprosto mizivý účinek na množství cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu v těle je důsledkem vysokého krevního tlaku způsobeného sacharidy, především těmi ve zpracovaném jídle. Nejlepší vejce jsou od slípek z volného výběhu. Mají velký množství esenciálních mastných kyselin a jsou opravdu skvělé pro spalování tuků.

Použití: uvařené vajce přidejte do zeleninového salátu nebo vaječná omeleta jako náhražka ovesné kaše ke snídani

10. RYBY

Tuky vám mohou umožnit spalování tuků, ale musíte vybrat ty spávné druhy. Ryby z chladných moří, jako je losos a tuňák, podpoří odbourávání tukových rezerv, protože obsahují značný podíl esenciálních mastných kyselin a mají vysoké množství DHA – omega-3 mastných kyselin. Naše tělo dokáže převést alfa-linolenové kyseliny (ALA) na DHA pouze s 5% účinností. Proto je tak obtížné získat DHA – omega 3 z rostlinné stravy. Ryby jsou skvělý způsob jak přeskočit přeměnu ALA na DHA a dodat tělu vysoké množství omega-3 kyselin. Ryby také obsahují velké množství bílkovin, které potřebujete pro budování svalů. Pokud nepatříte mezi vyznavače mořských ryb, zkuste přidat trřeba do jiných pokrmů lněné semínko, avokádo či olivový olej. Pouhé dvě dávky omega-3 mastných kyselin týdně podpoří efektivnější spalování tuků.

Použití: rybí maso maso dochuťte rajčaty, citronem nebo pomerančem, jednat ím posílíte odbourávání tuků a současně potlačíte typický zápach rybiny.

 

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery