Úvod » Zásady stravování

Káva

publikováno 24.10.2014

KÁVA JAKO STIMULANT

Káva je jeden z nejoblíbenějších nápojů a to především z toho důvodu, že vás hned po ránu, nebo kdykoliv to potřebujete, takříkajíc postaví na nohy. Miliony lidí by si ráno nedovedlo představit, že by nedostali šálek tohoto pro ně tak lahodného a navíc povzbuzujícího nápoje. Kávu však nezahrnujeme do pitného režimu, čili pokud si ji dáte, měli byste počítat s tím, že je nutné přijmout více tekutin během dne. Při přiměřeném pití můžete očekávat pozitivní účinky, pokud to s kávou přeženete, může naopak způsobit útlum, únavu a snížení koncentrace. 

Co se týče pozitivních účinku, tak kávu řadíme jako výborný stimulant sprotovního výkonu. Zde se káva dá úspěšně využít. Je však nutné být zdravý, aby bylo možné využít kofeinu v nápoji. Jestliže si připravíte kávu s cukrem a mlékem, mnoho tuku asi nespálíte, o využití pro tento účel nejrůznějších kávových produktů se sladkými příchutěmi či cappuccino je naprosto nevhodné. Lépe budou na tyto přednosti reagovat lidé, kteří pijí kávu cíleně naproti těm, kteří konzumují tento nápoj pravidelně ve velkém množství. 

Kofein přispívá k mobilizaci tukových zásob a způsobuje, že pracující sval tuk využije jako zdroj energie. To odsouvá vyčerpání zásob glykogenu (který je primárním a nejdůležitějším zdrojem energie pro svalovou činnost) a prodlužuje dobu, kterou je možno věnovat tréninku nebo požadovanému výkonu. Tento mechanismus má vedle zvýšení sportovní výkonnosti ještě jeden velmi vítaný efekt - zvýšené spalování zmíněných tukových zásob, což ocení všichni, kteří se snaží tvarovat svoji postavu.

Kofein má na lidské tělo řadu dalších důležitých účinků. Příznivě stimuluje centrální nervový systém a tím oddaluje únavu (zvláště duševní), zbystřuje myšlení, zlepšuje koncentraci a působí jistou euforii.

Lepší variantou je káva filtrovaná, jelikož tolik nedráždí žaludek, jako klasický turek. A naopak jiné studie naproti tomu tvrdí. Káva chrání před některými druhy rakoviny, zvyšuje metabolismus či chrání před oběhovými nemocemi, pochopitelně v případě přiměřené konzumace.

Mnoho sportovců, bodybuilderů a fitness trenérů pije jeden šálek kávy před každým denním tréninkem. Káva vám díky vysokému obsahu kofeinu dokonale nastartuje centrální nervový systém a váš trénink pak bude delší a intenzivnější. Kofein dále mírně zrychluje metabolismus a až o 26 % zlepšuje vstřebávání sacharidů v tenkém střevě. Tyto informace jistě ocení lidé, kteří se snaží cvičením zhubnout. A abyste z kávy vytáhli opravdu maximum, tak si jí připravujte cca 30 minut před tréninkem. 

V poslední době se na trhu objevil nový produkt – zelená káva. Vesměs se jedná o klasická kávová zrna, která nejsou opražená a neprojdou tolika procesy zpracování jako káva černá. Díky tomu obsahuje více antioxidantů a různých důležitých rostlinných látek. Bohužel společně s těmito výhodami ztratí na chuti a ne každému vyhovuje. Je jen na vás, kterou podobu kávy zvolíte. Nikdy však nešlápnete vedle, když vyberete kvalitní mletou kávu, samozřejmě nejlépe v bio kvalitě.

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce
Astratex.cz - Svůdné spodní prádlo nejen pro vášnivé večery


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz