Úvod » Zásady stravování

Poměr jídla na talíři

publikováno 16.10.2014

CO A V JAKÉM MNOŽSTVÍ JÍST–NEJIDEÁLNĚJŠÍ KOMBINACE A MNOŽSTVÍ ŽIVIN NA TALÍŘI BEZ VÁŽENÍ A POČÍTÁNÍ

Když jsem přemýšlela o čem napsat úplně první článek, přišlo mi jako rozumné sepsat v kostce odpověď na stále opakující se otázku: Vím, že mám jíst 5x denně, ale nevím si rady, co a kolik toho mám sníst a jak to kombinovat, můžete mi pomoci? Tak doufám, že tímto článkem a foto způsobem výkladu pomohu.....

Tak jsem si sedla a říkala si, jak jinak bych vám popsala co jíst, jak odměřovat dle hrsti a dlaně a jak ještě lépe definovat poměr na talíři. Je to způsob, jak vám pomoci pochopit, co za pravidla dodržovat při servírování jídla na talíř.

Mám tu pro vás obrázek talíře, kde je skladba, poměr potravin a pomůcka na zapamatování, jak odměřovat:
Základem jsou sacharidy v největším poměru (ovoce, zelenina, celozrnné produkty, rýže, těstoviny apod.) v kombinaci s bílkovinami (netučné maso, mléčné výrobky, ryby, vejce, sója atd.) společně se zdravými tuky (jako jsou olivové a jiné zdravé oleje, avokádo, oříšky, semínka a další).

Pravidla odměřování dle dlaně a hrstí se vždy držím, i když např. u mléčných výrobků jako jsou jogurty a mléčné kaše se to nedá zrovna měřit.

Tento způsob odměřování je vhodný pro všechny, kteří nevědí co a v jakém množství a kombinaci jíst a nechtějí trávit čas vážením nebo počítáním kalorií.

Když budeme vědět, jak často jíst, kolik a co servírovat, máme klíč k úspěchu!!! Už jen zbývá pravidelné dodržovaní těchto zásad a vychytávání režimu pro individuální potřebu. Jsou nějaká pravidla a poučky, ale každý jsme jiný, máme jiný režim – někdo sportuje, jiný má fyzicky náročnou práci, někdo běhá celý den kolem dětí, další se se pak válí celý týden ve stresu mezi skripty, někdo u televize  – to vše může ovlivnit náš mechanismus a stravování by mělo být pak přizpůsobeno našim chutím, energetické potřebě, financím, rodině, stavbě těla a tak dále. Proto tento způsob měření může fungovat na jednoho, ale druhý bude potraviny raději vážit, zatímco třetí osoba si zapisuje počet kalorií do deníčku.

Na prvním obrázku je jedna porce, jeden talíř nebo chcete-li jeden chod, který by se měl vždy skládat z jedné či více potravin uvedených pro danou oblast a v celkovém množství podle měřítek 2 VRCHOVATĚ PLNÉ hrsti pro sacharidy, dlaň TLOUŠTKA i VELIKOST pro bílkoviny a OD SRDCE pro zdravé tuky.

Zdroj: rutina.cz

Komentáře

Přispívat do diskuze mohou jen přihlášení uživatelé.

V diskuzi není zatím žádný příspěvek

Aktualita

Špízy z tuňáka
Špízy z tuňáka 240 g čerstvého tuňáka čerstvý koriandr 2 chilli papričky sůl, pepř 2 lžičky medu 2 lžičky sójové omáčky chilli olej 2 žluté ...

Kalendář akcí

« 05 / 2024 »
Po Út St Čt So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nejbližší akce



Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panska moda na Zoot.cz